Volkov: Penzionisano oko 70 oficira

Sudsko ročište povodom tužbe penzionisanog potpukovnika za mobing
1686 pregleda 0 komentar(a)
“Riječ je o kadrovskoj politici, ne o mobingu”: Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
“Riječ je o kadrovskoj politici, ne o mobingu”: Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Prijevremeno penzionisanje potpukovnika Vojske Crne Gore (VCG) Nenada Čobeljića nema veze sa njegovim sindikalnim radom i javnim kritikovanjem odluka Ministarstva odbrane (MO), već je bila riječ o novoj kadrovskoj politici i podmlađivanju oficirskog kadra.

To je na jučerašnjem sudskom ročištu kazao generalni direktor Direktorata za ljudske resurse u MO Mihailo Volkov, svjedok u postupku po tužbi Čobeljića, bivšeg predsjednika Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG).

Penzionisani potpukovnik tužio je zbog mobinga, koji je navodno počeo od dana kada se javno usprotivio raskidu ugovora sa 22 vojnika, a završio se njegovim penzionisanjem i razrešenjem sa mjesta predsjednika SOVCG.

Iako tvrdi da je prema Čobeljiću jednako postupano kao prema ostalim zaposlenima u Ministastvu i vojsci, Volkov nije odgovorio na mnoga pitanja tužioca i njegovog advokata.

On je kazao da se ne sjeća da li je Ministarstvo odbrane odgovaralo na dopise predsjednika sindikata, zašto su čekali da ga penzionišu pa onda saopštili stav Ministarstva rada i socijalnog staranja da penzionisani vojnik ne može biti predsjednik sindikata, zašto Čobeljić nije pozvan na ispraćaj penzionera, ko je naredio upad u prostorije SOVCG, niti koje su nacionalnosti bili vojnici kojima nije produžen ugovor o radu.

Volkov je, međutim, rekao da je ispoštovan zakon i sve procedure kada je riječ o neprodužavanja ugovora za 22 vojnika i penzionisanja 25 oficira u 2017. godini, odnosno njih 70 do sada.

“Gotovo svi su se žalili drugostepenom organu za žalbe i taj organ je potvrdio da su rješenja Ministarstva odbrane zakonita. Tako da iako se ne sjećam svih detalja, da je nešto bilo nezakonito njihove žalbe bi bile prihvaćene”, kazao je Volkov.

Ocijenio je da Čobeljić “nije vidio mnogo lošega” od Vojske, iako možda to “ne bi želio da prizna”.

“Od skora je postao vlasnik stana od 95 kvadratnih metara, sin mu je završio Vojnu akademiju i sada je oficir u VCG, dok mu je i sinovac bio zaposlen u VCG”, kazao je.

Na pitanje odbane zašto su u pristupnim obrascima taženi podaci o nacionalnosti djece vojnika, Volkov je kazao da je riječ o starom informacionom vojnom sistemu Jugoslavije, ali da popunjavanje tog dijela nije bilo obavezno.

“Mi smo napravili nove informacione sisteme, koji ne sadrže te podatke i oni će biti objavljeni i poečti da se primjenjuju, evo premijerno, na Dan vojske”, pojasnio je Volkov.

On je kazao i da je drugi sindikat - Sindikat Vojske Crne Gore (SVCG), aktivno radio i davao konkretne predloge i rješenja kako riješiti stambeno pitanje zaposlenih u ministarstvu i vojsci, dok se Čobeljićev sindikat bavio kadrovskim pitanjima, što je, tvrdi, u isključivoj nadležnosti Ministarstva odbrane. Zbog toga su tvrdi sa tim sindikatom potpisali ugovor o Stambenoj zadruzi sa SVCG, a ne sa Čobeljićevim sindikatom.

Čobeljićev pravni zastupnik Vladan Bojić kazao je da je “nevjerodostojno” svjedočenje Volkova pokazalo kako je na direktan i indirektan način vršen mobing nad njegovim klijentom.

Tvrdi da je jasno da su se sa Čobeljićem obračunali jer je radio svoj posao i borio se za prava svojih kolega iz VCG, kojima, kako tvrdi, ugovori nisu produženi samo zato što su se izjasnili kao Srbi.

Sudija Branislav Leković je zbog kratkog vremena, naložio svim strankama da pismenim putem daju opširne komentare na svjedočenje Volkova, a koji će biti pročitani na narednom ročištu.

Bonus video: