Podgorica do kraja godine dobija spomenik Jeleni Petrović Njegoš

Iz PG Biroa su kazali da će spomen-obilježje posvećeno princezi Jeleni podići će Nevladina fondacija "Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni" u saradnji sa Glavnim gradom
1420 pregleda 7 komentar(a)
Jelena Petrović Njegoš, Foto: PG Biro
Jelena Petrović Njegoš, Foto: PG Biro

Podgorica će do kraja godine dobiti spomenik princezi Crne Gore i kraljici Italije Jeleni Petrović Njegoš, saopšteno je iz Glavnog grada.

Iz PG Biroa su kazali da će spomen-obilježje posvećeno princezi Jeleni podići će Nevladina fondacija "Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni" u saradnji sa Glavnim gradom.

Novac obezbjeđuje fondacija, a rok za podizanje spomenika je decembar.

Iz PG Biroa su naveli da je brakom sa kraljem Viktorom, princeza Jelena ojačala staru savojsku dinastiju, podarila joj je petoro djece, a zbog dobročinstva postala omiljena u italijanskom narodu.

Tome, kako su kazali, svjedoče imena važnih ulica, institucija, posebno bolnica i humanitarnih ustanova u cijeloj Italiji.

“Zbog nesebične požrtvovanosti bila je veoma popularna i sve velike evropske nacije su joj dodijelile ordenje i odale priznanje, a 1937. godine od pape Pija XI dobila je Zlatnu ružu za svoj humanitarni rad”, kaže se u saopštenju.

Iz PG Biroa su ukazali da najveća bolnica u Napulju nosi ime “Regina Elena”, a činjenica da je u Mesini 1960. godine, u vrijeme italijanske republike, podignut veliki spomenik kraljici Jeleni, svjedoči o tome koliko poštovanje Italija i njen narod imaju prema njoj.

“Najljepšim osobinama koje mogu krasiti čovjeka, princeza Jelena je tokom 20. vijeka, na najbolji način gradila most između Crne Gore i Italije i predstavljala Crnu Goru, ostavivši ime naše države upisano u istoriji Italije”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: