Fekalije "moraju" u Breznicu: Opština Pljevlja nemoćna da riješi problem

Lokalna uprava nedavno je isključila sa gradske kanalizacione mreže kolektor kod nekadašnje Kožare u pljevaljskom naselju Ševari, jer postrojenje za preradu otpadnih voda ne može da primi svu količinu vode
3160 pregleda 8 komentar(a)
Zagađena Breznica, Foto: Goran Malidžan
Zagađena Breznica, Foto: Goran Malidžan

Da bi neometano funkcionisalo tek izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda u Pljevljima, potrebno je uložiti više miliona eura u razdvajanje atmosferske od fekalne kanalizacije i smanjiti gubitke na vodovodnoj mreži.

To tvrdi opštinski sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti puteve i vode Zoran Čolović.

Do tada će Pljevljaci morati da se pomire sa činjenicom da se fekalije iz kolektora ponovo ispuštaju u rijeku Breznicu.

Lokalna uprava nedavno je isključila sa gradske kanalizacione mreže kolektor kod nekadašnje Kožare u pljevaljskom naselju Ševari, jer postrojenje za preradu otpadnih voda ne može da primi svu količinu vode.

Postrojenje za preradu otpadnih voda
Postrojenje za preradu otpadnih voda(Foto: Goran Malidžan)

“Dok ne izgradimo kanalizacionu mrežu u nekim pljevaljskim naseljima i ne vratimo postojeće gradske koletore u funkciju imaćemo strašan problem sa funkcionisanjem postrojenja za preradu otpadnih voda. Kad je Kožara bila upojena u glavni kolektor, na postrojenje je dolazio višak vode, pa smo taj kolektor morali da isključimo. Ostali su priključeni na glavni kolektor osim Gorijevca, koji nije upojen jer još nije dobio upotrebnu dozvolu. Mi trenutno imamo dotok na postrojenje od 200 do 250 metara kubnih po času što zadovoljava projektovane parametar tako da smo omogućili izvođaču da nastavi rad na postrojenju”, rekao je Čolović.

On je kazao da su u toku pregovori sa Vladom radi rješavanja ovog problema.

Lokalna uprava sama ne može riješiti ovaj problem s obzirom da bi razdvajanje atmosferske kanalizacije koja je trenutno spojena u fekalnu dostigla milionski iznos.

Osim novca potrebno je i dosta vremena da bi se ovaj posao realizovao.

Postrojenje za preradu otpadnih voda projektovano je za prosječni protok od od 233,22 metara kubnih po satu, odnosno za maksimalni protok po suvom vremenu od 350, a po kišnom vremenu 525 kubika po satu.

Dok nije isključen kolektor, Breznica dotoci otpadnih voda na postrojenje prelazili su 518 metara kubnih po satu, iako priliva od atmosferske kanalizacije skoro da nije bilo.

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda koštala je šest, a glavnog gradskog kolektora oko milion eura.

“Glavni kolektor je kompletno grant, dok je postrojenje 3,5 miliona grant Evropske investicione banke, a 2,5 miliona su kreditna sredstva Evropske investicione banke. Način finansiranja je dobar u odnosu na ostale Opštine u Crnoj Gori gdje imamo na primjer Nikšić koji se kreditno zadužio za cjelokupno postrojenje u iznosu od oko 17 miliona eura. Postrojenje je u probnom radu do decembra kada će nalaz komisije potvrditi da li će se raditi tehnčki prijem, nakon otklanjanja određenih nedostataka. Poslije toga ide primopredaja i kreće garantni period. Od 20 objekata na postrojenju za tehnički prijem spremljeno je 11, a ostali se pripremaju do decembra. Mi smo već potpisali ugovor sa Institutom za tehnička istraživanja iz Podgorice oko tehničkog prijema. U toku probnog rada radi se obuka kadrova vodovoda za rad na postrojenju, s obzirom na to da svi segmenti postrojenja još uvijek nisu pušteni u rad. Postrojenje je trebalo da se završi u aprilu 2017. godine, ali je bilo kašnjenja koja su direktno u vezi s izvođačem radova. Shodno ugovorenim obavezama oni plaćaju takozvane penale u iznosu od deset odsto od ukupne vrijednosti ugovora”, rekao je Čolović.

Kazao je da je na na osnovu idejnog rješenja urađena tenderska dokumentacija zajedno sa konsultantom Prokonom čiji je osnivač Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Oni su angažovali eksperta iz Italije i zajedno sa predstavnicima Opštine i sa ljudima iz Porokona je urađena tenderska dokumentacija”, ističe Čolović.

Cijev iz Sportskog centra polomljena u dijelu iznad rijeke

Fekalna kanalizacija koja završava u rijeci Breznici u gradskom parku potiče od Motela “Vodice” i Centra za sport i rekreaciju, utvrdila je komisija opštinskog preduzeća Vodovod, u čijoj je nadležnosti održavanje gradske kanalizacione mreže, nakon što je došlo do zamućenja rijeke u dijelu toka kroz park Vodice.

U informaciji dostavljenoj Sekretarijatu za stambeno-komunalne poslove Opštine Pljevlja navedeno je da je ustanovljeno da je fekalna kanalizacija iz Motela “Vodice” i gradskog stadiona zajednička i upojena je direktno u Breznicu, dok je cijev fekalne kanalizacione mreže iz Sportskog centra “Ada” polomljena u dijelu trase koja prelazi preko rijeke, što izaziva izlivanje fekalija direktno u rijeku.

Bonus video: