Potpisan Memorandum o saradnji između ministarstava javne uprave Crne Gore i Slovenije

„Pred Vladom Crne Gore je puno izazova, a odgovor na izazove vidimo u udruživanju kapaciteta i raspoloživih resursa na svim nivoima", kazala je Pribilović
542 pregleda 1 komentar(a)
Pribilović i Medved, Foto: Ministarstvo javne uprave
Pribilović i Medved, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministri javne uprave Crne Gore i Republike Slovenije, Suzana Pribilović i Rudi Medved potpisali su danas u Ljubljani Memorandum o razumijevanju između Ministarstva javne uprave Crne Gore i Republike Slovenije u oblasti reforme javne uprave, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

„Potpisivanjem Memoranduma u oblasti reforme javne uprave stvaraju se uslovi za razmjenu iskustava i praktičnih rješenja, kada je u pitanju razvoj uprave u skladu sa međunarodnim principima otvorenosti, efikasnosti i održivosti javne uprave. Memorandumom smo prepoznali oblasti našeg zajedničkog djelovanja kroz modernizaciju uprave, unapređenje elektronske uprave, upravljanje ljudskim resursima, pružanje usluga, otvoreno i transparentno upravljanje, kao i druga pitanja od značaja za uspostavljanje dobre javne uprave“, kazala je ministarka Pribilović.

Ona je ocijenila da je razmjena iskustava ove vrste posebno značajna imajući u vidu višegodišnje iskustvo Republike Slovenije, kao članice Evropske unije, ali i izvanredna dostignuća Republike Slovenije u oblasti digitalne transformacije i digitalnog razvoja.

Suzana Pribilović, Rudi Medved
Pribilović i Medved(Foto: Ministarstvo javne uprave)

„Pred Vladom Crne Gore je puno izazova, a odgovor na izazove vidimo u udruživanju kapaciteta i raspoloživih resursa na svim nivoima. Kompleksnost reforme javne uprave ne poznaje granice i sa tim se nijedna država ne može izboriti sama, zato su ovakvi vidovi saradnje odlična prilika za razmjenu iskustava i primjere dobre prakse, uz definisanje platforme za jačanje odnosa i unapređenje saradnje“, kazala je Pribilović.

Ministar Medved je prilikom potpisivanja naglasio ,,da ne želi da to bude samo simbolički čin, već temelj za istinsku saradnju.

"Crna Gora postiže dobre rezultate na putu ka EU, a Slovenija je snažno podupire. Međutim, Slovenija više nije samo učiteljica za zemlje Zapadnog Balkana, već i u ovim velikim koracima može puno toga naučiti “.

Saopšteno je da će potpisivanje Memoranduma omogućiti unapređenje saradnju izmedju dvije države uz prenošenje slovenačkih dostignuća i izazova u procesu modernizacije javne administracije, a posebno u oblastima reforme državne i lokalne samouprave, elektronske uprave i pružanja usluga.

Bonus video: