Sekulić: To što SDT pita je javno dostupno

Tužilaštvo provjerava navode o “sumnjivim” delegatima u domovima zdravlja Podgorica, Nikšić, Bjelo Polje i iz Opšte bolnice u Bijelom Polju
77 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Mugoša, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.03.2018. 09:18h

Predsjednik Skupštine Ljekarske komore Nebojša Sekulić juče je dao izjavu u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), povodom anonimne prijave o navodnim nezakonitostima prilikom izbora delegata.

Tužilaštvo provjerava navode o “sumnjivim” delegatima u domovima zdravlja Podgorica, Nikšić, Bjelo Polje i iz Opšte bolnice u Bijelom Polju.

U SDT je juče izjave u svojstvu građana dalo još nekoliko ljekara podgoričkog Doma zdravlja, a prije dva dana zamjenica predsjednika Skupštine Komore Žanka Cerović i član Verifikacione komisije Komore Velibor Majić.

Sekulić je “Vijestima” kazao da je razgovor bio korektan, iako je neobično da se SDT bavi dešavanjima u Ljekarskoj komori.

“Ova saslušanja su mogla da budu izbjegnuta. Sva dokumentacija u vezi sa Komorom je javno dostupna i transparentna. O svemu što su nas pitali u SDT mogli su da saznaju iz javno dostupnih podataka, a u kranjem čak i iz novinskih članaka u proteklih godinu”, saopštio je Sekulić. Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša je prije dva dana podsjetio da su oni godinu dana imali spor sa Ministarstvom zdravlja, koje nije priznalo izbor rukovodstva.

“Dolazimo u situaciju da se vrši pritisak na ovu instituciju i njene članove. To nije samo rukovodstvo, već svi ljekari, pa se pitamo da li i 1.700 ljekara da očekuje pozive SDT”, saopštio je Mugoša.

Sindikat doktora medicine, čiji su članovi u Ljekarskoj komori, je krajem decembra 2016. podnio jednu krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Komore Đoka Jočića za krivično djelo falsifikovanje službene isprave. Osnovno državno tužilaštvo je po tom osnovu, prema saznanjima “Vijesti”, otvorilo izviđaj čiji je ishod još nepoznat.

Specijalno državno tužilaštvo provjerava da li su bivši Jočić i ministar zdravlja Budimir Šegrt počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i nezakoniti uticaj.

Sindikat doktora medicine je protiv takođe ranije podnio krivičnu prijavu jer su nezakonito odlagani izbori za Skupštinu Ljekarske komore.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić saopštio je da su posljednje aktivnosti SDT, koje se odnose na saslušavanje ljekara po anonimnoj prijavi za navodni nezakoniti postupak prilikom konstituisanja Ljekarske komore, “skandalozan i neprimjeren čin onih koji bi represijom da zadrže poluge moći na svim nivoima upravljanja u zemlji”.

Bonus video: