Radulović: Prirodu mora štititi struka

Ministar kazao da je nauka više nego ikad potrebna Crnoj Gori
1220 pregleda 6 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović smatra da su Crnoj Gori glas nauke i struke kao i pozitivna međunarodna iskustva potrebni više nego ikad u oblasti životne sredine.

On je to rekao otvarajući Osmi međunarodni simpozijum ekologa Crne Gore i istakao da je taj pristup posebno važan u svjetlu sve glasnijih i nekad nedovoljno argumentovanih zahtjeva usmjerenih ka donosiocima odluka u ovoj oblasti.

„Iz tog razloga, i institucionalno i lično, podržavam kolege biologe u njihovom naučnom radu i pozivam ih da istraju na putu nauke i znanja, jer njihov rad i zalaganje za nauku samo može da donese dobre rezultate za našu državu“, kazao je Radulović.

Simpozijum ekologa okuplja istraživače iz Evrope i SAD i zainteresovane kolege iz regiona, koji tradicionalno svakog oktobra u Crnoj Gori razmjenjuju naučna i stručna iskustva iz oblasti fundamentalne i primijenjene ekologije i zaštite životne sredine. Radulović je ukazao na značaj unošenja ekološke odrednice u Ustav Crne Gore, što je nedvosmisleno opredeljenje u kom pravcu treba da ide razvoj države.

„Deklaracija o ekološkoj državi bila je polazna tačka savremenog razvoja Crne Gore, što je životnu sredinu postavilo kao jedan od fundamentalnih prioriteta budućeg održivog razvoja. Od te davne 1991. godine koja će biti početak jednog veoma bolnog i teškog poglavlja, do danas je Crna Gora prešla dug i dinamičan razvojni put“, ocijenio je Radulović.

Govoreći o neophodnoj ekološkoj infrastrukturi, ministar je istakao rješavanje problema upravljanja otpadom, sanacije neuređenih odlagališta, kao i izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bonus video: