Ljekari hoće plate sudija

Osnovna plata specijaliste mora biti 900 eura, a medicinske sestre 450
8429 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osnovna plata ljekaru specijalisti mogla bi biti povećana za najmanje 180 eura, ako Ministarstvo zdravlja prihvati predloge reprezentativnih sindikata.

“Trenutno je zarada medicinske sestre u Crnoj Gori sa dvadeset godina staža, toplim obrokom i dvanaestim dijelom regresa 390 eura, plata ljekara 580, a specijaliste 720 eura. Smatramo da plata specijaliste mora biti 900, a osnovna plata medicinske sestre oko 450 eura”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević.

Nacrt budžeta za zdravstvo je u toku, a pregovori su za sindikate već počeli upućivanjem predloga novih koeficijenata Ministarstvu zdravlja, kojim rukovodi Kenan Hrapović.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić “Vijestima” je rekla da se ne zalažu za procentualno povećanje plata, već povećanje koeficijenata za plate kroz Zakon o zaradama u javnom sektoru.

“Kod nas ljekar subspecijalista ima koeficijent složenosti 11, dok mnogi sekretari i sudije osnovnog suda imaju 18”, kazala je Krivokapićeva. Koeficijenti za zarade ljekarima trenutno iznose 8,25 za doktore medicine, 10,50 za specijaliste i 11 za uže specijaliste. Krivokapić traži da koeficijenti za doktore medicine budu između 10 i 13, za specijaliste 16, a supspecijaliste 18. Za medicinske sestre traže koeficijente od 4,5 do osam, koliko bi imali oni sa završenim fakultetima.

Krivokapićeva je zaključila i da je budžet za zdravstvo u posljednjih sedam godina povećan za oko 100 miliona, a da su plate zdravstvenim radnicima uvećane pet odsto 2016. godine.

Kako da se ljekar prehrani sa 55 eura

Sindikat doktora medicine juče je objavio platnu listu specijalizanta, koji ima osnovnu neto platu 543,72 eura. Napisali su da ovaj ljekar plaća ratu za stambeni kredit 207,17 eura naredne dvije i po decenije, registraciju vozila u mjesečnim ratama od 25 eura, kao i članstvo u Ljekarskoj komori osam eura.

Dodatnih 9,98 eura ide stambenoj zadruzi Zdravstvo.

“Dakle, preostaje mu 293 eura za ostale račune i svakodnevni prevoz od kuće do drugog grada gdje završava specijalizaciju. Mora platiti vrtić 45 eura, ostane mu 55 eura da se prehrane. Da li ljekar u Crnoj Gori može da živi od 50 eura mjesečno”, objavio je Sindikat doktora medicine.

Bonus video: