Priznanje crnogorskom civilnom vazduhoplovstvu u Ujedinjenim nacijama

Dragan Đurović, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kazao je da nagrada predstavlja veliko priznanje za državu, vazduhoplovnu industriju, a posebno za Agenciju, koja je vodila ovaj proces
1146 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednik Savjeta ICAO Olumuyiwa Benard Aliu i direktor ACV Dragan Đurović, Foto: ACV
Predsjednik Savjeta ICAO Olumuyiwa Benard Aliu i direktor ACV Dragan Đurović, Foto: ACV

Crna Gora je dobila priznanje za zapažene rezultate u posvećenosti i razvoju sigurnosti vazdušnog saobraćaja na tekućoj sjednici Generalne skupštine Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), najveće vazduhoplovne institucije Ujedinjenih nacija u kanadskom gradu Montrealu.

Predsjednik Savjeta ICAO Olumuyiwa Benard Aliu plaketu je uručio, kako je saopšteno iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), kao priznanje naporima Crne Gore za napredak ostvaren 2018. godine u rješavanju nedostataka nadzora sigurnosti vazdušnog saobraćaja, kao i za aktuelnu posvećenost efektivnoj implementaciji ICAO standarda i preporučenih praksi.

Dragan Đurović, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koji je i šef crnogorske delegacije na zasjedanju generalne Skupštine ICAO, istakao je da je ova plaketa dobijena od krovne vazduhoplovne organizacije u svijetu i da predstavlja veliko priznanje za državu, vazduhoplovnu industriju, a posebno za Agenciju, koja je vodila ovaj proces.

"Strpljivo i sistematično smo iz godine u godinu podizali nivo bezbjednosti i sigurnosti vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori i usklađivali ga sa najvišim međunarodnim standardima. Ozbiljnim radom i posvećenošću dostigli smo visoki nivo implementacije sigurnosnih standarda, što su nam potvrdile evropske institucije, a evo sada i ICAO", rekao je Đurović.

Zvaničan procenat efikasnosti Crne Gore u oblasti civilnog vazduhoplovstva, koji je ICAO ocjenjivao početkom godine, iznosi 87,99 odsto, što je, kako navode iz Agencije, ogroman napredak u poređenju sa rezultatom iz 2010. godine, koji je iznosio 64,71 odsto.

Uz prisustvo skoro 2.000 predstavnika koji zastupaju 193 države članice ICAO u periodu od 24. septembra do 4. oktobra 2019. godine u Montrealu, Kanadi održava se 40. Skupština Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), koja se sastaje svake treće godine.

ICAO je specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija, osnovana 1944. godine, čija je uloga da kreira i modernizuje standarde i preporuke u međunarodnom vazduhoplovstvu, sa ciljem da se obezbijedi bezbjedan, efikasan i uređen razvoj vazduhoplovstva.

Bonus video: