Vlada isključila Lakićević Đuranović iz radnih grupa za pregovore sa EU

Viša pravna savjetnica CGO, Snežana Kaluđerović, pozdravila je odluku Vlade da isključi iz pregovaračke strukture Lakićević Đuranović
12725 pregleda 16 komentar(a)
Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici isključila je vanrednu profesoricu Pravnog fakulteta Bojanu Lakićević Đuranović iz radnih grupa za pregovaračka poglavlja 2 i 13 - Sloboda kretanja radnika i Ribarstvo.

To je "Vijestima" potvrdilo više izvora iz Vlade.

Kako saznajemo, Vlada nije imenovala novog člana na ovu poziciju. Time je Univerzitet Crne Gore (UCG) za sada izgubio svog predstavnika u timu za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine.

Premijer Duško Marković nedavno je najavio da će razriješiti Lakićević Đuranović članstva u timovima Vlade ukoliko nadležni organi utvrde da je kao svoj predstavila rad svog bivšeg studenta Đorđa Drinčića i objavila ga u beogradskom časopisu "Pravni život".

Rektor UCG Danilo Nikolić početkom sedmice proslijedio je Pravnom fakultetu nalog za suspenziju Lakićević Đuranović do okončanja postupka koji se protiv nje vodi. Ta odluka je uslijedila nakon što je podgoričko Osnovno državno tužilaštvo dostavilo Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv vanredne profesorice Pravnog fakulteta. ODT je postupao po prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Viša pravna savjetnica CGO, Snežana Kaluđerović, u današnjoj izjavi za "Vijesti" pozdravila je odluku Vlade da isključi iz pregovaračke strukture Lakićević Đuranović.

"CGO će nastaviti da svojim kritičkim i konstruktivnim pristupom doprinosi procesu demokratizacije... Veoma cijenimo ovu odluku Vlade, jer se uspjeh u evropeizaciji Crne Gore mjeri i kredibilitetom i profesionalnim integritetom ljudi koji su dio pregovaračkog procesa, a u tim strukturama ne bi smjelo da bude mjesta za one koji su se ogriješili o zakon i etiku", kazala je Kaluđerović.

Bonus video: