"Noću vade šjunak iz Tare, prolaze preko naših imanja"

Podizvođači na auto-putu kasno noću vade šljunak iz korita Tare u Mateševu, neovlašteno prolaze preko privatne imovine, a iskopavaju i odnose materijal i sa parcela koje su privatno vlasništvo, tvrde mještani
6412 pregleda 7 komentar(a)
Bageri dolaze kasno noću, Foto: Privatna arhiva
Bageri dolaze kasno noću, Foto: Privatna arhiva

Mehanizacija preduzeća koja su podizvođači na auto-putu, kontinuirano noću vadi šljunak iz korita Tare, nizvodno od starog mosta u Mateševu, uništavajući rijeku i nanoseći štetu privatnim imanjima.

To tvrde mještani Mateševa i navode da su zbog tih radova, na pojedinim mjestima potpuno oštećeni nasipi koji štite imanja od izlivanja Tare, a pored onog iz korita rijeke, iskopava se i odvozi materijal koji je na privatnom vlasništvu.

Neki od vlasnika imanja u zaseoku Lug zbog takve situacije u noći između ponedjeljka i utorka pokušali su, parkirajući vozilo na jednom od prilaznih puteva Tari da spriječe mehanizaciju da izađe sa lokacije na kojoj je vađen šljunak i pijesak.

“Iskopavanje materijala obavlja se noću. Dvije godine se na taj način devastira korito rijeke, a minulih 12 mjeseci uglavnom u kasnim noćnim satima. Pored toga što je vodotok Tare potpuno izmijenjen, mehanizacija neovlašteno prolazi preko naše imovine i iskopava i odnosi materijal i sa parcela koje su privatno vlasništvo. Pokušali smo da blokiranjem jednog od prilaznih puteva, do dolaska nadležnih inspekcija, spriječimo da se bageri i kamioni udalje, ali su oni iskoristili drugi prilaz i otišli”, priča jedan od vlasnika imanja u tom zaseoku.

Mještani sa strahom čekaju kišu
Mještani sa strahom čekaju kišu(Foto: Privatana arhiva)

Prema riječima mještana, iskopavanje materijala obavlja se i nizvodno i uzvodno od starog mosta na Mateševu, a strahuju da će prilikom prvih obilnijih padavina mnoga imanja biti ozbiljno ugrožena.

Nizvodno od starog mosta su imanja sedam vlasnika i na njima šest kuća.

“Procjenjujemo da je do sada na ovoj lokaciji nizvodno od mosta iskopano i odneseno oko 50.000 metara kubnih materijala. Pojedine privatne parcele su potpuno uništene, nasipi oštećeni, a o rijeci da ne govorimo. Od silnog kopanja, na dva mjesta su u koritu formirana ‘jezera’, dubine i po nekoliko metara. S obzirom na to da su oštećeni nasipi, sada će rijeka da potkopava dalje zemljište i s prvim obilnijim kišama da se izliva na imanja”, objašnjavaju mještani.

Kažu da su do sada više puta bezuspješno pokušavali da se dogovore s podizvođačima, a samo tokom septembra četiri puta su ih zatekli u koritu Tare. Svaki put, kako tvrde, kamioni, bageri i druge vrsta mašina neovlašćeno su prolazili preko privatnih parcela. Mještani su minula dva dana o svemu obavijestili nadležne inspekcije i sada čekaju njihovu reakciju.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, mehanizacija, čiji su odlazak s mjesta radova u ponedjeljak mještani pokušali da spriječe je preduzeća Montenegro petrol. Prije te firme, još dvije su eksploatisale materijal na istoj lokaciji. Iz Montenegro petrola nije bilo moguće dobiti komenatar na optužbe mještana Luga u Mateševu.

“Sve što radimo, radimo prema nalogu firme CRBC, čiji smo podizvođači. Od njih možete tražiti odgovore, ali i projekat i potrebnu dokumentaciju za radove o kojima je riječ”, saopštili su “Vijestima” iz tog preduzeća.

Zbog državnog kineskog praznika, odnosno neradnih dana povodom toga, odgovore nije bilo moguće dobiti ni u CRBC-u. Iz te kompanije su obećali da će naknadno dostaviti objašnjenja o radovima u koritu Tare i odgovoriti na optužbe mještana.

Uprava za vode je u martu prošle godine kineskoj kompaniji izdala rješenje o utvrđivanju vodnih uslova za izradu glavnog projekta regulacije korita Tare “na potezu 500 metara uzvodno od Mateševa i nizvodno od Mateševa, i ušća rijeke Drcke u Taru.”

CRBC: Radovi su odobreni u decembru 2017.

Iz CRBC-a su “Vijestima” saopštili da je “tehnologija izvođenje radova za regulaciju Tare odobrena u decembru 2017”.

“Dionice regulacije rijeke Tare se nalaze u zoni petlje Mateševo i nizvodno od mosta Tara 2. Dionica je projektovane dužine 1,3 kilometra i sastavni je dio Glavnog projekta izgradnje auto-puta. Dionica regulacije rijeke Tare nizvodno od mosta Tara 2 je ukupne projektovane dužine od dva kilometra. Radovi na rijeci Tari, koji su izvođeni 30. septembra 2019. godine, jesu radovi popravke nasipa i zaštite rijeke, a u skladu sa odobrenim projektom regulacije”, saopštuli su iz CRBC-a.

Iz te kompanije nisu odgovorili na pitanja zbog čega se radovi izvode u noćnim satima, da li su upoznati sa posljedicama i da li je CRBC dao nalog za radove podizvođaču.

Bonus video: