"Bajo Pivljanin zaslužuje bolji spomenik"

Navode da spomenik koji je Baju Pivljaninu u Rudinicama podignut osamdesetih godina prošlog vijeka, prema mišljenju mnogih Pivljana, ne predstavlja dostojno obilježje junaku koji se nikada nije predao
4121 pregleda 6 komentar(a)
Spomenik Baju Pivljaninu u Rudinicama, Foto: Svetlana Mandić
Spomenik Baju Pivljaninu u Rudinicama, Foto: Svetlana Mandić

NVO „Ognjište Baja Pivljanina“ optužila je Odbor za sprovođenje inicijative za podizanje spomenika čuvenom junaku i harambaši Baju Pivljaninu da ne „slušaju“ glas Pivljana i konkurse za idejno rješenje spomen obilježja, zajedno sa Opštinom PLužine, raspisuju, kako tvrde, nezakonito.

“Dvije godine smo vas pozivali na dijalog, pisali i opominjali da se tako ne podiže spomenik najznamenitijoj ličnosti, junaku koji je obilježio svoje vrijeme i istoriju našeg naroda u tom vremenu, na lokalnom i regionalnom planu. Da mu treba podići spomenik najvećeg značaja, a dijalogom doći do izbora: rodno mjesto ili opštinski centar. Ponudili smo i sredstva u većem iznosu od donatorovih kako bi zajednički došli do rješenja. Sve to smo predlagali, imajući u vidu da Bajov lik i djelo nadilaze naše ovovremenske razlike i neslaganja i da nas obavezuju na zajedništvo, profesionalan odnos i slogu”, navodi se u pismu koje potpisuju predsjednici Skupštine i Upravnog odbora Zoran Glomazić i Radenko Damjanović.

Treći konkurs za idejno rješenje spomen obilježja je završen 27.septembra i očekuje se izbor dva najbolja rada, jer je na prethodnom dodijeljena samo treća nagrada i to “AM studiju” iz Podgorice koji je nagrađen sa dvije hiljade eura. Autor prvonagrađenog rada dobiće pet hiljada, a drugoplasirani tri hiljade eura. Nagrade je obezbijedila Opština Plužine. Izgradnju spomen obilježja finansiraće nekadašnji predsjednik opštine Plužine Velimir Jovović.

Potpisnici pisma podsjećaju da je njihova građanska inicijativa podržana sa oko hiljadu potpisa Pivljana u kojoj su tražili da se spomenik junaku podigne u njegovom rodnom selu Rudinice, da to bude statua konjanika na postamentu, a da ta NVO obezbijedi jednak ili veći iznos sredstava od onoga koji je Jovović opredijelilo. Umjesto, kako su istakli, razmjene argumenata i nalaska zajedničkog rješenja, dobili su ćutanje, a kroz Skupštinu je, kako naglašavaju, “provučen” Zaključak o podršci Inicijativi Udruženja Pivljana iz Podgorica o podizanju spomen obilježja.

“U Odboru nemate nikoga iz porodice Nikolić, nikoga iz porodice Bajović, nikoga iz Bajovog rodnog mjesta. Na ovaj način se ne slijede viteški principi i djelo najznamenitijeg pivskog slobodara. Ili cijenite da tih hiljadu ljudi nije doraslo vašem intelektualnom i političkom značaju”, pitaju Glomazić i Damjanović.

Navode da spomenik koji je Baju Pivljaninu u Rudinicama podignut osamdesetih godina prošlog vijeka, prema mišljenju mnogih Pivljana, ne predstavlja dostojno obilježje junaku koji se nikada nije predao.

Spomenik je u obliku dvije uvis podignute ruke.

Bonus video: