Dobili automatske puške, ali će morati da trguju metke?

Iz MO do sada nisu saopštili koja će konkretno jedinica VCG dobiti i koristiti modele turske proizvodnje
5734 pregleda 7 komentar(a)
Turski vojnik sa puškom “MPT-76”, Foto: Monch.com
Turski vojnik sa puškom “MPT-76”, Foto: Monch.com

Pomoćnica ministra odbrane Predraga Boškovića, Alma Ljuljanaj Jovićević, potpisala je u Ankari sa predstavnicima tamošnjeg Ministarstva nacionalne odbrane protokol o donaciji 30 novih automatskih pušaka turske proizvodnje Vojsci Crne Gore (VCG).

Riječ je o tipovima “MPT-55” i “MPT-76”, odnosno nacionalnim pješadijskim puškama turske armije, koje će sa pripadajućim rezervninm alatom i priborom Turci uskoro isporučiti u Crnu Goru.

Donacija je vrijedna malo više od 43.000 dolara.

Iz MO do sada nisu saopštili koja će konkretno jedinica VCG dobiti i koristiti turske automatske puške, kakve do sada nisu upotrebljavane na ovim prostorima.

Uvođenje u naoružanje jedinica vojske dva ili više tipova jurišnih pušaka različitih proizvođača je praksa koja se izbjegava u svim armijama svijeta, zbog niza prvenstveno logističkih teškoća koje to nameće u izvođenju vojnih operacija.

VCG od prije nekoliko godina kao svoje osnovno pješadijsko naoružanje koristi automatske puške njemačkog proizvođača „Heckler & Koch“ model G36, klasičnog standardnog NATO kalibra 5,56 x45mm, a koje su skoro potpuno zamijenile “Zastavu M70”, kalibra 7,62mm (popularni „kalašnjikov“).

Novih 15 turskih pušaka tipa “MPT-76”, međutim, koriste različitu municiju, odnosno metak kalibra 7,62x51mm, drugačiji od metaka kalibra 7,62x39mm kakvih na milione postoji u skladištima VCG za „kalašnjikove“, što znači da će za njih biti potrebno kupovati i posebnu novu municiju.

Jurišna puška 5,56 mm “MPT-55” je puška novije generacije, koja je posebnu primjenu našla u opremanju specijalnih jedinica. Koristi metak kalibra 5,56x45mm. Proizvodi se u dva modela i to: sa dugom cijevi (MPT-55) i kratkom cijevi (MPT-55K). Opremljena je tzv. pikantinim šinama, na koje se mogu dodavati optički nišani, laserski obilježivači cilja, baterijske lampe i slično.

Oba modela turskih automatskih pušaka imaju eksploatacioni resurs od 12.000 metaka. Turska Vlada je u proizvodnju ovog naoružanja uložila oko 22 miliona dolara. Ministarstvo nacionalne odbrane Republike Turske, planira da sa ovim naoružanjem zamijeni slične puške proizvođača “Heckler & Koch”, koje trenutno koriste turske oružane snage. Pored turske, ove puške koriste i vojske Azerbejdžana, Somalije i međunarodno nepriznate turske Republike Sjeverni Kipar.

Bonus video: