DMEN organizovao predavanje na temu "Upravljanje otpadom u Crnoj Gori"

Diskusija je poslužila da se otvore pitanja o temama koje se tiču upravljanja otpadom ne samo u Crnoj Gori, već i u Nikšiću
292 pregleda 0 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: DMEN
Sa predavanja, Foto: DMEN

Predstavnici lokalne uprave kao i nevladinog sektora iz Nikšića koji se bavi ekologijom, prisustvovali su predavanju Igora Jovanovića, iz Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Ministarstva održivog razvoja i turizma. Predavanje na temu „Upravljanje otpadom u Crnoj Gori“ organizovalo je Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) u okviru projekta „Upoznajmo otpad bolje“.

Jovanović je prisutne, kako stoji u saopštenju DMEN-a, informisao o aktivnostima na tretiranju medicinskog i otpada životinjskog porijekla, kao i dokle se stiglo sa reciklažom.

„Istakao je neusklađenost zvaničnih i podataka koje posjeduje Ministarstvo održivog razvoja i turizma kada je u pitanju procenat reciklaže otpada, ali i na potrebu povećanja reciklaže i formiranja reciklažnih dvorišta od strane loklanih uprava, kao i uspostavljanje sistema proširene odgovornosti u planu upravljanja otpadom“, stoji u saopštenju DMEN-a.

Prisutne je upoznao sa trenutnim državnim planovima i programima upravljanja otpadom, do sada realizovanim i započetim infrastrukturnim projektima, kao i sa donesenim pravnim aktima u oblasti upravljanja otpadom koji su u skladu sa direktivama EU.

Diskusija je poslužila da se otvore pitanja o temama koje se tiču upravljanja otpadom ne samo u Crnoj Gori, već i u Nikšiću.

„Naglasak je stavljen na plan upravljanja otpadom koji bi podrazumijevao izgradnju postrojenja za termičku obradu u Nikšiću. Većina prisutnih iznijela je negativan stav po tom pitanju i opšti je stav da o takvom projektu treba da odlučuju građani“, navodi se u saopštenju.

Jovo Radulović iz NVO „Župa u srcu“ istakao je da u prigradskim zonama još uvijek nije formirana komunalna infrastruktura pa je, samim tim, smatra on, nemoguće govoriti o bilo kakvoj reciklaži. Mišljenje je da sva domaćinstva treba da plaćaju komunalne usluge. Savo Milojević, iz Ekološkog pokreta „Ozon“, podsjetio je da je privremena gradska deponija u Mislovom dolu nelegalno odlagalište i kazao da je krajnje vrijeme da se krene sa njenom sanacijom i traženjem održivog rješenja.

Projekat „Upoznajmo otpad bolje“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji se sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

Bonus video: