Demos: Prekinuti neozbiljan odnos i prema skandalima plagijata

"I dalje se javljaju brojne sumnje u vezi sa vjerodostojnošću naučnih radova, koje onda traju u nedogled, bez jasnog ishoda"
489 pregleda 2 komentar(a)
Demos, Foto: Demos
Demos, Foto: Demos

Demos je saopštio da se i dalje javljaju brojne sumnje u vezi sa vjerodostojnošću naučnih radova, "koje onda traju u nedogled, bez jasnog ishoda".

"Iako je teško ispratiti a kamoli komentarisati sve korupcioniške skandale, jedan traje u dužem periodu i to u tragikomičnim formama. U pitanju je saga o plagijatima na Univerzitetu Crne Gore čiji je kraj prije nekoliko godina pompezno najavljen kupovinom novog softvera. Naime, saopšteno je da će ovom savrmenom informatičkom metodom biti moguće nedvosmisleno i u kratkom roku utvrditi da li je neko plagirao naučni rad", kazali su iz Demosa.

U saopštenju se navodi da se međutim ispostavilo da ni "naučni esnaf ne može da se otrgne od ambijenta opšte društvene apatije i neozbiljnosti, pa se tako i pored pojave softvera saga o plagijatima intenzivno nastavlja."

"I dalje se javljaju brojne sumnje u vezi sa vjerodostojnošću naučnih radova, koje onda traju u nedogled, bez jasnog ishoda. Ostaje nam da se zapitamo da li se možda najavljeni softver u međuvremenu pokvario, ili se i u ovom slučaju radilo o još jednom marketinškom triku, kojim se u javnosti želio stvoriti utisak konačnog uvođenja reda u ovu očigledno nesređenu oblast. Demos će nastaviti da se sa posebnom pažnjom zalaže za vraćanje dostojanstva obrazovanju koje postoji u svim ozbiljnim zemljama. Takođe, time želimo dati doprinos odgovarajućem vrednovanju rada onih koji se prema nauci odnose na pošten, kompetentan i odgovoran način. I konačno da se sankcionišu oni koji degradiraju obrazovni sistem, između ostalog i tragikomičnim scenama licemjerstva u institucijama, kao što je i operacija kupovine skupog softvera koji još nije proradio", zaključili su iz Demosa.

Bonus video: