Sindikat prosvjete: Vratiti dostojanstvo profesiji

Iz SPCG-a su naveli, da oni, kao interesna organizacija zaposlenih u prosvjeti, kontinuirano rade na poboljšanju materijalno-socijalnog položaja prosvjetnih radnika
354 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) pozvao je članstvo i prosvjetne radnike da se ugledom i autoritetom bore za vraćanje dostojanstva toj profesiji i njene pravedne valorizacije u demokratskom društvu.

Iz te radničke organizacije povodom 5. oktobra Svjetskog dana nastavnika kazali su da prosvjetni radnici treba da znaju da je Sindikat jak i spreman na borbu za poboljšanje položaja profesije onoliko kolika mu je i podrška članstva.

“SPCG poziva svoje članstvo i prosvjetne radnike da se svojim ugledom i autoritetom i sa sindikatom bore za vraćanje dostojanstva toj uglednoj profesiji i njene pravedne valorizacije u demokratskom društvu”, ističe se u saopštenju SPCG-a.

Oni su kazali da je obrazovni sistem jedne zemlje ogledalo njene brige prema društveno-ekonomskom razvitku.

Politika obrazovanja je, kako su objasnili iz SPCG-a, u Crnoj Gori uslovljena ograničenjima u budžetu, a Vlada iako je svjesna da investiranje u obrazovanje ima ekonomsku, socijalnu i društvenu korist, obrazovanje posmatra kao rashodnu stranu budžeta.

“Obrazovanje jeste investicija, a ne trošak jednog društva, a zarade prosvjetnih radnika su ispod državnog prosjeka. Stoga je toj nekad uglednoj profesiji ugled u društvu bitno narušen, toliko da od nje bježe mladi naraštaji”, kaže se u saopštenju.

Iz SPCG-a su naveli, da oni, kao interesna organizacija zaposlenih u prosvjeti, kontinuirano rade na poboljšanju materijalno-socijalnog položaja prosvjetnih radnika.

Prema njihovim riječima, raspodjela časova, dobijanje pune norme, učešće u Nacionalnom savjetu za obrazovanje i svim komisijama, pružanje pravne pomoći zaposlenima, pobošljanje kolektivog ugovora, samo su neke od aktivnosti koje SPCG sprovodi.

“Sada su aktuelni pregovori oko povećanja zarada u prosvjeti, a SPCG je spreman da istraje do kraja kada je u pitanju ispunjenje zahtjeva, koristeći sve oblike sindikalne borbe”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: