Vladana pobjednica literarnog konkursa “Mariji s ljubavlju”

Pohvaljeni učenici su Duška Karadžić, Jovan Radunović, Martin Jaramaz, Krsto Mirković, Sofija Jokić, Nikola Vučković i Anastasija Roganović
1210 pregleda 0 komentar(a)
Vladana sa roditeljima Marije Kotri, Foto: Svetlana Mandić
Vladana sa roditeljima Marije Kotri, Foto: Svetlana Mandić

Vladana Lalatović, učenica devetog razreda Osnovne škole “Olga Golović” iz Nikšića pobjednica je četvrtog po redu literarnog konkursa “Mariji s ljubavlju” kojeg organizuje Fondacija “Marija Kotri” u saradnji sa O.Š. “Olga Golović”.

Tema ovogodišnjeg konkursa, na kome su učestvovali učenici od četvrtog do devetog razreda osnovnih škola sa teritorije opštine Nikšić, bila je "Putovanje, moja magična kapija avanture".

“Nagrada mi je bitna s obzirom da je u pitanju Fondacija ‘Marija Kotri’, koja nosi ime po bivšoj učenici naše škole, tako da je i taj sentimentalni značaj veoma važan. Pisala sam o jednom tunelu gdje se srećem sa različitim situacijama a među njima se pominje i Marija”, kazala je Vladana koja je do sada osvajala brojne nagrade kako na opštinskim, tako i na međunarodnim i državnim literarnim konkursima.

Na konkurs je pristiglo preko 80 radova a o nagradama je odlučivao tročlani žiri - Goran Radojičić, Tijana Rakočević i Sandra Đurbuzović. Druga nagrada pripala je Maji Ćipranić, a treća Nađi Knežević.

“Ovo je drugi put da je konkurs na opštinskom nivou. Ove godine smo prvi put odlučili da pohvalimo i sedam učenika, pored prvo troje, kao i da diplome dodijelimo mentorima učenika koji su se takmičili“, kazao je otac Marije Kotri i predsjednik Upravnog odbora Fondacije, Đorđije Kotri.

Sa takmičenja
Sa takmičenja(Foto: Svetlana Mandić)

Pohvaljeni učenici su Duška Karadžić, Jovan Radunović, Martin Jaramaz, Krsto Mirković, Sofija Jokić, Nikola Vučković i Anastasija Roganović.

Svi nagrađeni učenici dobili su diplome i knjigu “Marija i slavuj – putovanje po mjesečini”, troje prvoplasiranih je nagrađeno sa još po jednom knjigom, dok je Vladana dobila i tablet računar.

Fondacija je osnovana u maju 2017.godine sa željom da sačuva uspomenu i sjećanje na četrnaestogodišnju Mariju Kotri koja je tragično izgubila život u željezničkoj nesreći neposredno u blizini željezničke stanice u Nikšiću.

“Cilj Fondacije je promocija dječijeg stvaralaštva i kreativnosti, humanitarni rad i bezbjednost djece u saobraćaju, posebno kada je u pitanju željeznički saobraćaj. Fondacija je imala nekoliko uspješno realizovanih projekata, a jako smo ponosni na dokumentarni film ‘Life has no replay’ u režiji kanadskog režisera Nila Dajmonda. Možda naš najveći poduhvat je knjiga ‘Marija i slavuj, putovanje po mjesečini’, koju je napisala engleska spusateljica Anđela Kecojević”, kazao je Đorđije Kotri.

Tokom prošle školske godine knjiga je promovisana po nikšićkim osnovnim školama. Sada slijede promocije po ostalim gradovima u Crnoj Gori, a nakon toga Fondacija će aplicirati da knjiga uđe u sastavni dio školske lektire.

Bonus video: