Šut od "Fjorda" na nelegalnoj deponiji

Demokrate očekuju reakciju Ekološke inspekcije i tvrde da nova uprava Opštine Kotor krši zakon, jer se 8.000 kubika šuta odlaže na opštinsku parcelu u Industrijskoj zoni koja je pretvorena u neuređeno odlagalište
7468 pregleda 8 komentar(a)
Kamioni odvoze šut od bivšeg “Fjorda”, Foto: Demokrate Kotor
Kamioni odvoze šut od bivšeg “Fjorda”, Foto: Demokrate Kotor

Nova lokalna uprava Kotora „riješila je“ problem sa tonama građevinskog šuta od srušenog hotela “Fjord”, tako što je dozvolila njegovo nezakonito odvoženje i odlaganje na opštinsku parcelu u Industrijskoj zoni, a koja ne ispunjava nijedan zakonom traženi preduslov za korišćenje u te svrhe.

O tome su juče javnost upoznale kotorske Demokrate, tvrdeći da je riječ o jednom od većih kriminalnih poslova koje je uradila aktuelna DPS-SD-HGI-LP vlast u tom gradu, a koju u parlamentu svojim odlučujućim glasom, podržava odbornica SDP Bruna Lončarević.

Deponija u industrijskoj zoni
Deponija u industrijskoj zoni(Foto: Demokrate Kotor)

Aktuelna kotorska vlast često je kritikovala prethodnu predvođenu Demokratama, prozivajući je za nesposobnost jer bivši gradonačelnik Vladimir Jokić nije dozvolio da se šut od srušenog hotela odnese sa mjesta na kome je bio taj objekat i odloži na privatna imanja u Grblju, zato što Opština Kotor tada nije imala usvojenu i uređenu lokaciju za legalno odlaganje građevinskog otpada. Na odlaganju uz naknadu na privatne parcele insistirali su i čelnici kotorske NOVE kao jednog od konstituenata bivše lokalne vlasti, što je i bio jedan od uzroka njenog lošeg funkcionisanja i na kraju pada prije nekoliko mjeseci.

Kotorski odbor Demokrata dostavio je video i foto dokaze, kao i dokumentaciju iz koje se vidi da već petnaestak dana traju aktivnosti kompanije „Omorika Montenegro“ iz Herceg Novog, čija građevinska mehanizacija i teški kamioni tovare šut sa mjesta gdje je nekad stajao hotel i odvoze ga u Industrijsku zonu Kotora, na parcelu u vlasništvu Opštine, a na koju se taj materijal deponuje bez ikakve zvanične dozvole nadležnih.

"Nakon što je nezakonito izabran za predsjednika Opštine, Željko Aprcović (DPS) je kao jedan od svojih prioriteta postavio odvoženje šuta sa lokaliteta hotela. Dana 14. 9. na sajtu i na zvaničnoj FB stranici opštine Kotor, postavljene su fotografije mehanizacije na lokalitetu hotela, uz obavještenje da su započele pripreme za odlaganje neopasnog građevinskog otpada. Ubrzo zatim, kamioni su započeli sa odvoženjem građevinskog otpada. Iz navedenog jasno je da su se radovi na lokalitetu i odvoz otpada odvijali u koordinaciji lokalne uprave i investitora”, kazao “Vijestima” predsjednik OO Demokrata i bivši gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

Deponija u Industrijskoj zoni
Deponija u Industrijskoj zoni(Foto: Demokrate Kotor)

On je istakao da se sada oko 8.000 kubika šuta od “Fjorda”, odlaže na opštinsku parcelu Industrijskoj zoni koja je tako pretvorena u “neuređeno odlagalište, koje ne ispunjava nijedan zakonski uslov za odlaganje otpada.”

“Građevinski otpad se nelegalno odvozi i deponuje na opštinskoj zemlji i to na parceli 68/1, površine 118.608 kvadrata, na kojoj opština Kotor ima stoodstotno pravo korišćenja. Isto preduzeće je 2018. godine u maju, pokušalo da odveze građevinski otpad na privatnu lokaciju na teritoriji Grblja, kada je zaustavljeno od nadležnih službi, a dana 29. 5. 2018. i kažnjeno sa 1.500 eura, zbog ponovnog pokušaja nezakonitog odvoženja građevinskog otpada. Bez obzira što slika građevinskog otpada na lokalitetu Fjord ruži sliku grada, njegov odvoz i skladištenje se mora obaviti u skladu sa zakonskim normama, kako ne bi došlo do ugrožavanja životne sredine. Investitor je i prije početka rušenja objekta hotela, morao imati plan kako će deponovati otpad, a posebno znajući da u tom trenutku na teritoriji opštine Kotor ne postoji odlagalište građevinskog otpada”, kazao je Jokić.

On je podsjetio da je na opštinskom placu u Industrijskoj zoni gdje se sada odlaže otpad od “Fjorda”, svojevremeno odlukom bivše DPS vlasti u tom gradu, kraće vrijeme funkcionisalo odlagalište Komunalnog preduzeća za građevinski otpad, ali je ono ukinuto nakon što se Opštini protestom obratila kompanija KIPS iz Podgorice koja u blizini ima veliki distrubutivni centar i čija je okolina na ovaj način bila devastirana.

Jokić navodi da je u pitanju omogućavanje investitoru “Fjord”, a da na protivpravan način stekne znatnu finansijsku korist jer ga je DPS uprava Kotora poštedjela velikih troškova koje bi imao da šut propisno odveze i odloži na za to uredno registrovane deponije kojih ima u susjednim gradovima.

“Procjena vrijednosti radova samo na pripremi odlagališta za prihvat građevinskog otpada kakvo Kotor trenutno nema je oko 200.000 eura, dok bi cijena posla samog odvoženja oko 8.000 kubnih metara građevinskog otpada, na udaljenosti do pet kilometara, prema cijenama po kojim naplaćuju gradska preduzeća u Podgorici, iznosila najmanje 110.000 eura. Odvoz šuta do lokacije na Ledenicima koštao bi još dodatnih 30.000 eura”, kalkulacija je Jokića.

Jokić je kazao da je prethodna kotorska vlast lani, u vrijeme kada grad nije imao određenu lokaciju za privremeno odlagalište građevinskog otpada, pokrenula proceduru njenog određivanja i pripreme dokumentacije za njeno legalno korišćenje.

“Tom prilikom se došlo do lokacija na Ledenicama i u bivšem kamenolomu u Nalježićima. Zbog političkih razloga, SO Kotor tada nije uspijela da donese ove odluke, da bi nova skupštinska DPS većina najprije donijela nacrt Odluke o odlagalištu, uputila ga na javnu raspravu i onda 30. 9. donijela odluku o odlaganju građevniskog otpada na Ledenicima. Sastavni dio ove odluke je i programski zadatak sa UT uslovima, na osnovu kojega tek treba uraditi projektnu dokumentaciju, a za upravljača odlagalištem je imenovano Komunalno Kotor, kao preduzeće registrovano za odlaganje otpada. Time su se stekli uslovi da se započne sa radovima na lokalitetu i da se u što skorijem roku isti uredi tako da ispunjava zakonske uslove i počne da radi kao legalno odlagalište otpada”, kazao je Jokić, i naveo da zbog odlaganja šuta u Industrijskoj zoni, Demokrate traže reakciju Ekološke inspekcije i ostalih nadležnih organa.

Aprcović: To je privremeno i biće uklonjeno i reciklirano

Gradonačelnik Kotora Željko Aprcović “Vijestima” je potvrdio da se materijal od srušenog “Fjorda” u Industrijskoj zoni odlaže uz saglasnost lokalne uprave, ali da je u pitanju “privremeno odlaganje šuta”.

“Postigli smo sporazum sa investotorom da se taj materijal tu privremeno odloži, ali on tu neće ostati jer su stručnjaci procijenili da je u pitanju materijal koji se može reciklirati i ponovo upotrebiti u gradnji novog objekta na mjestu starog “Fjorda”. Sve će se to u najkraće vrijeme nanovo iskoristiti, jer je taj materijal pogodan za tamponiranje i slično”, kazao je Aprcović, ne objasnivši na temelju kojeg dokumenta i dozvole se građevinskim otpadom od “Fjorda” zatrpava opštinski plac u Industrijskoj zoni.

Bonus video: