Sa Vojvodićem mirno riješiti spor

Na sjednici Savjeta RTCG bilo riječi o finansijskom izvještaju, planu rada, mobingu...
3445 pregleda 5 komentar(a)
Bivši generalni direktor Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Bivši generalni direktor Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Savjet Radiotelevizije Crne Gore (RTCG) preporučio je mirno rješavanje spora, odnosno zaključivanje sporazuma o naknadi materijalne štete sa bivšim generalnim direktorom Radem Vojvodićem.

Sadašnji generalni direktor Božidar Šundić zatražio je juče pomoć članova Savjeta vezano za slučaj svog prethodnika.

“U nezgodnoj sam situaciji. Ne mogu da donesem nikavu odluku bez Savjeta. Gerenalni direktor uz pomoć Savjeta treba da pozove Vojvodića da postigneno dogovor koji će se realizovati kroz sporazum”, kazao je Šundić na jučerašnjoj sjednici.

Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić napomenuo je da ako se radi o bilo kakvom iznosu preko 100.000 eura da se automatski zakazuje sjednica tog dijela. Na jučerašnjoj sjednici je bilo riječi i o slučajevima mobinga u javnom servisu.

Član Savjeta Milan Radović kazao je da su se tri novinara žalila na diskriminaciju, poručujući da odmah treba raditi na rješavanju svih otvorenih pitanja.

“Ostavite se revanšizma, jer ja ga vidim”, poručio je Radović.

Međutim, te tvrdnje je odbacio generalni direktor.

Kazao je da menadžerski tim radi svoj posao profesionalno.

“Pravi greške, ali nikakav mobing ne postoji”, insistirao je Šundić, dodajući da oni koji su se žalili nisu došli na razgovor.

Najavio je i da će u ponedjeljak pozvati sva tri radnika na razgovor.

Govoreći o situaciji u javnom servisu, kazao je da su im potrebna dva pravnika sa pravosudnim ispitom, ali da je moratorijum na snazi do kraja godine.

Govoreći o finansijama, Valentina Šćekić kazala je da je Javni servis ostvario prihod od 7,9 a rashod o d 6,7 miliona eura, što znači da je ostvaren pozitivan rezultat poslovanja od 1,2 miliona eura.

Šćekić je kazala da su troškovi ličnih primanja najdominantniji, na koje ide 55 odsto novca. Takođe je dodala da je dosta novca potrošeno na scenografije, zbog velikog broja novih emisija.

Finansijski izvještaj nije usvojen na jučerašnjoj sjednici.

“Imamo milion i po na računu, a nijesmo realizovali emisije i zbog toga sam uzdržan. To mi se ne sviđa. Paralelno moramo da vodimo računa da se program realizuje u skladu sa planom”, poručio je juče Radović.

Govoreći o informativnom programu, Nikola Tatar je ocijenio da bi trebalo dinamičnije raditi dnevnik, a Radović da se mora obezbijediti bolja politička zastupljenost. “Sada mi se čini da su se stvorile drugačije šanse. Ja očekujem da u prajm tajmu vidim emisije gdje će biti predstavnici svih političkih partija, NVO, medija... Nedostaje mi analitičan pristup. Potrebno je da naši novinari rade analize”, kazao je Radović juče, dodajući da je televizija služila kao oglasna tabla gdje ljudi dođu i kažu šta misle. Urednica Aleksandra Pavićević kazala je juče da je od januara do juna realizovano uglavnom ono što je predviđeno planom, te da je informativni program pokrenuo šest emisija. “Zbog bojkota RTCG od dijela NVO sektora i opozicije, redakciji informativnog programa je bilo otežano da realizuje neke teme”, pojasnila je ona. Šundić je dodao i da imaju problem sa tim što ne mogu da nađu sagovornike za određene teme, kao što je visoko obrazovanje ili ekonomija. Plan za TVCG nije usvojen.

Bonus video: