Sindikat: Ulaganje u obrazovanje je investicija u društvo

“Cijenimo da je potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika”, kazao je Šehović, povodom Dana učitelja
1271 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2019. 09:53h

Vlada će uvijek podržavati nastavnike u stalnom poboljšanju uslova za rad i život, poručio je juče ministar prosvjete Damir Šehović.

Povodom Svjetskog dana učitelja, ministar je kazao da se radi na rješavanju stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti.

“Izdvajanje preko šest miliona eura od osnivanja zadruge ‘Solidarno’ za te namjene, govori da li je Vlada i koliko, imala u vidu potrebe nastavnika. Dodatno, cijenimo da je potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika, te u tekućim pregovorima sa Sindikatom razmatramo sve održive načine za realizaciju tog cilja”, kazao je Šehović.

Dodao je da je Fond za kvalitet i talente, kojim se finansijski nagrađuju učenici i nastavnici, pokazao koliko u sistemu ima prostora za prepoznavanje onih koji rade.

Iz Sindikata prosvjete Crne Gore (SPCG) juče su poručili da obrazovanje jeste investicija, a ne trošak jednog društva, napominjući da su zarade prosvjetnih radnika ispod državnog prosjeka.

“Stoga je toj nekad uglednoj profesiji ugled u društvu bitno narušen, toliko da od nje bježe mladi naraštaji”, navodi se u saopštenju SPCG, povodom Svjetskog dana nastavnika.

Oni su pozvali članstvo i prosvjetne radnike da se ugledom i autoritetom bore za vraćanje dostojanstva toj profesiji.

S druge strane, Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG) za danas je zakazala protest “Lekcija br. 2” ispred Ministarstva prosvjete.

Navode da je razlog za to što se Ministarstvo oglušilo o njihove zahtjeve koje su iznijeli na prvom protestu 22. septembra.

Među njihovim zahtjevima je bilo povećanje plata za 25 odsto i povoljne stambene kredite kakav je dobio ministar Šehović. Prosvjetari su na protest pozvali bili i predstavnike Sinidkata, ali se niko nije odazvao.

Bonus video: