KOR: Raduloviću, dođi u šumu da vidiš koliko je lijepo uživati u njoj

"Ova zelena oaza na Durmitoru je sigurno ljepša od one u kojoj uživa u City kvartu, pa se nadamo da naša ponuda neće biti igrorisana, niti shvaćena na pogrešan način"
4502 pregleda 1 komentar(a)
Danas na Durmitoru, Foto: Screenshot
Danas na Durmitoru, Foto: Screenshot

Građanski aktivisti okupljeni u Koaliciji za održivi razvoj (KOR), mreži ekoloških inicijativa i nevladinih organizacija iz Crne Gore, pozvali su Vladu da se, kako su naveli, okrene jedinom perspektivnom razvojnom pravcu ekološkoj državi i shodno tome uspostavi održiv sistem upravljanja šumama, jednim od najvrijednijih prirodnih resursa koje imamo.

Tačno u podne, aktivisti KOR-a pustili su sirenu za uzbunu u šumi na Durmitoru, a potom uz taj, i zvuk motorne šege, upozorili na stanje na terenu, i kako su naveli, izražen ekokriminal u crnogorskim šumama, nelegalnu sječu koja ima karakter kancera, krivolov i mnogo drugih povezanih nezakonitih aktivnosti, "koje podrivaju sistem i nanose nesagledive ekološke i ekonomske štete našem društvu".

"Dok stanje na terenu zabrinjava sve nas koji volimo našu Crnu Goru i koji shvatamo ne samo ekološku već i istorijsku, kulturološku i životnu vrijednost naših šuma, koje su bile naš najbolji saveznik i zaštitnik u teškim vremenima za naš narod, oni kojima su partije a ne znanje dale privilegije da obavljaju najodgovornije funkcije, umjesto da se ozbiljno uhvate u koštac sa problemima ili priznaju sopstvenu nesposobnost, javno se hvale nekretninama koje su dobili po povlašćenih uslovima. Upravo zbog toga i ovog puta sa Durmitora javno zahtjevamno ostavku Elvira Klice, direktora Nacionalnihb parkova Crne Gore", poručili su iz KOR-a.

Predstavnici KOR-a su se osvrnuli i na nedavno obraćanje Ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića novinarki TV Vijesti.

"Skandaloznim pozivom predstavnicima medija da ukoliko nijesu zadovoljni kvalitetom zelenih zona u Podgorici, odu u šumu i ministar Radulović pokazao je nepoštovanje prema javnosti i funkciji koju obavlja, dobijenu sigurno ne zbog stručnosti. Zato smo danas odlučili da i mi njega pozovemo da dođe u šumu, da malo vidi koliko je lijepo uživati u njoj, koliko to pozitivno utiče na psiho-fizičko zdravlje, jer vjerujemo da bi mu to pomoglo da shvati da treba da se izvini ne samo novinarki koju je uvrijedio već cjelokupnoj javnosti Crne Gore. Zahtijevamo zato i njegovu ostavku i predlažemo mu da odmori od funkcija. Obezbjedili smo mu i adekvatan smještaj, šator koji mi koristimo tokom naših akcija, kako bi i iz naše perspektive sagledao problematiku. Ova zelena oaza na Durmitoru je sigurno ljepša od one u kojoj uživa u City kvartu, pa se nadamo da naša ponuda neće biti igrorisana, niti shvaćena na pogrešan način".

Akcija na Durmitoru bila je dio regionalne kampanje "Sa tri gore ori se jeka" koja je sem u Crnoj Gori, obilježena i u Srbiji u organizaciji Čuvara i čuvarki Fruške Gore i u Hrvatskoj, na Medvednici u organizaciji Zelenog odreda .

Bonus video: