Klinički centar prodaje stari linearni akcelerator

Aparat za zračenje iz 2002. se ne koristi, na raspolaganju nova dva
1436 pregleda 0 komentar(a)
Novi aparat pušten u rad u decembru 2018., Foto: Kliničko centar
Novi aparat pušten u rad u decembru 2018., Foto: Kliničko centar

Vlada je dala saglasnost Kliničkom centru (KC) da proda lineralni akcelerator, namijenjen za radioterapiju, odnosno liječenje pacijenata oboljelih od kancera.

Početna vrijednost tog aparata, marke Clinac 600 C “Varian” je 5.200 eura, a Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja da prati postupak prodaje linearnog akceleratora.

Iz KC su “Vijestima” kazali da Klinika za onkologiju i radioterapiju posjeduje dva savremena aparata za spoljašnje zračenje, od kojih je jedan u upotrebi od 2010, kada je otvorena nova zgrada Klinike, dok je drugi pušten u rad u decembru 2018. godine.

Saopštili su da je aparat koji se prodaje iz 2002. godine i da nije u funkciji, kao i da se slični aparati ne koriste ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

"Zbog svega je KC, na osnovu saglasnosti Odbora direktora, pokrenuo proceduru za prodaju. Naglašavamo da će se prodaja aparata sprovoditi transparentno, u skladu sa zakonom”.

U materijalima sa sjednice Vlade piše da je Odbor direktora KC na sjednici u julu donio odluku o prodaji aparata, sa nalazom i mišljenjem vještaka mašinske struke. Zatim je Ministarstvo zdravlja uputilo dokumentaciju na mišljenje Ministarstvu finansija, koje je u septembru podržalo inicijativu, uz napomenu da konačnu odluku donosi Vlada.

Premijer Duško Marković krajem prošle godine pustio je u rad novi linearni akcelerator vrijedan 2,6 miliona eura. On je kazao da će novi aparat unaprijediti liječenje pacijenata kojima je potrebno zračenje i da će im, uz aparat iz 2010. godine, liječenje biti obezbijeđeno u roku od 30 dana.

Na novom aparatu u julu je prvi put uspješno primijenjena radioterapijska tehnika zračenja kancera na mozgu, koja omogućava da se oboljelima od karcinoma precizno i efikasno zrače i liječe tumorske promjene, dok je zdravo tkivo poštećeno. Tada je saopšteno da nova metoda zračenja tumora daje rezultate liječenja kao gama ili sajber nož.

Bonus video: