Protest u Spužu zbog zagađenja životne sredine

"Pozivamo sve mještane koji ovaj problem doživljavaju kao svoj da daju doprinos u ostvarivanju svojih prava na zdravu životnu sredinu", navodi se u saopštenju
1773 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta građana, Foto: Autonomni građanski pokret
Sa protesta građana, Foto: Autonomni građanski pokret

Autonomni građanski pokret najavio je za 13. oktobar protestno okupljanje u Donjim Grbama, zbog problema zagađenja životne sredine.

"Nakon nekoliko propalih pokušaja dogovora sa nadležnim organima i vlasnikom farme svinja u Grbama kod Spuža održana su dva protesta građana obližnjih naselja. Kako i dalje nije došlo do rješenja problema sa otpadnim vodama koje se direktno ispuštaju u rijeku Zetu, te zbog konstantnog zagađenja vazduha u širem područiju okoline farme, te nepoštovanja propisanih standarda i neposjedovanja dozvole za rad, mještani naselja KPD-om, Grbe, Stologlav, Daljam, Klikovače, Podanje, Novo Selo i Spuž organizuju protestno okupljanje", navodi se u saopštenju.

Okupljanje će se, kako navode, održati u blizini benzinske pumpe u Donjim Grbama.

"Ovim putem pozivamo sve mještane koji ovaj problem doživljavaju kao svoj da daju doprinos u ostvarivanju svojih prava na zdravu životnu sredinu. Takođe pozivamo sve građane opštine Danilovgrad da nam se pridruže u izražavanju nezadovoljstva zbog zagađenja rijeke Zete, jer posledice zagađenja se osjete i u gornjem toku, sva društva za zaštitu prirode, te ribolovna društva koja takođe ovaj problem doživljavaju kao svoj. Grupa koja je na sebe preuzela organizaciju protesta će predstaviti na protestu sve predloge za dalje aktivnosti koje bi trebalo sprovesti, te će se direktno sa građanima dogovoriti o sprovođenju istih", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: