PROTIVE SE GRADNJI HIDROELEKTRANE

Protest "Svi zajedno za spas Bistrice" 19. oktobra ispred Opštine Bijelo Polje

"Pozivamo i sve ekološke aktiviste iz naše države i regiona, da nam se pridruže na protestu i da nam pomognu, da spasimo biser našeg grada rijeku Bistricu"
1230 pregleda 1 komentar(a)
Bijelo Polje (Ilustracija)
Bijelo Polje (Ilustracija)

Neformalna grupa građana "Za spas Bistrice", organizuje 19. oktobra u 12 sati ispred Opštine Bijelo Polje, građanski protest pod nazivom "Svi zajedno za spas Bistrice", saopšteno je iz te neformalne grupe.

"Ovu neformalnu grupu građana su osnovali mladi bjelopoljski ekološki aktivisti, sa ciljem da odbrane rijeku Bistricu od devastacije gradnjom mini hidroelektrane, čije su implikacije na cjelokupan biodiverzitet, kao i na poljoprivredni i turistički potencijal tog kraja i Bijelog Polja. Pozivamo sve građane, da nam se pridruže ispred Opštine Bijelo Polje, da svi zajedno poručimo da nećemo dozvoliti da se na rijeci Bistrici gradi hidroelektrana, jer je ona dobro svih nas, buduća turistička i poljoprivredna snaga Bijelog Polja, od koje svi imamo koristi, i upravo zato dužni smo je čuvati za nas i naša pokoljenja", navodi se u saopštenju neformalne grupa građana "Za spas Bistrice".

U saopštenju se dodaje da dok se ulažu milioni eura u investicije valorizacije, turističkog potencijala oko Đalovića pećine, žičaru, infrastrukturu, pješačke staze duž Đaloviće klisure koje prolazi tokom rijeke Bistrice, na drugoj strani se sprema izgradnja male hidroelektrane (mHE) na ovoj rijeci.

"Pored ostalog rijeka Bistrica je najveće prirodno mrijestilište ribe rijeke Lim. Implikacije su velike i za poljoprivredu i stočarstvo, što će pokrenuti i iseljavanje iz ovog kraja. Takođe pozivamo i sve ekološke aktiviste iz naše države i regiona, da nam se pridruže na protestu i da nam pomognu, da spasimo biser našeg grada rijeku Bistricu", zaključuje se u saopštenju.