Ulcinj: Više stotina građana na novom protestu protiv betonizacije Borove šume

Razlog nezadovoljstva mještana je namjera lokalne vlasti da na Vladu prebaci osam hiljada kvadrata zemljišta između "Galeba" i "Albatrosa" radi deblokade računa
2055 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Samir Adrović
Sa protesta, Foto: Samir Adrović

Više stotina Ulcinjana okupilo se danas na novom protestu u Borovoj šumi u pokušaju da skrenu pažnju na značaj i zaštitu tog lokaliteta od eventualne betonizacije.

Okupljanju ispred poznatog kupališta "Sapore di Mare", prethodio je marš mještana od kružnog toka na Vrhu pazara do Borove šume.

Organizatori protesta nedavno su predsjedniku lokalne Skupštine Iliru Čapuniju, na prvom okupljanju, dostavili zahtjev kojim se traži da odbornici usvoje odluku o uvođenju moratorijuma na gradnju na pojasu od bivšeg hotela "Galeb" do zona iza hotela "Albatros", sa obje strane saobraćajnice.

Protest u Borovoj šumi u Ulcinju
Protest u Borovoj šumi u Ulcinju(Foto: Samir Adrović)

Razlog nezadovoljstva mještana je namjera lokalne vlasti da na Vladu prebaci osam hiljada kvadrata zemljišta između "Galeba" i "Albatrosa" radi deblokade računa.

Vlada bi zauzvrat Opštini uplatila tri miliona eura i kod banaka garantovala za još dva, koje će predvidjeti budžetom za narednu godinu.

Atraktivna parcela pokriva iznos koji će Vlada uplatiti Opštini budući da se tržišna cijena kvadratnog metra u toj zoni kreće više od 600 eura.

Žiro račun Opštine na iznos od oko šest miliona eura, već skoro tri mjseca, blokirala je budvanska firma "Rekreaturs", za srušene objekte u naselju K1 prije 35 godina.

Blokada računa uslijedila je nakon što je Vrhovni sud u martu ove godine potvrdio presudu Apelacionog suda u korist "Rekreatursa", koji posluje u okviru "Atlas grupe" odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Predmet je trenutno pred Ustavnim sudom, a pravni zastupnik ulcinjske Opštine, podgorički advokat Filip Jovović kazao je ranije "Vijestima" da je u slučaju negativnog odgovora, naredna adresa Strazbur.

Na društvenim mrežama proteklih dana organizovana je i anketa sa pitanjem da li treba sačuvati Borovu šumu od betonizacije - 94 odsto od 850 građana, zaokružilo je "da".

Bonus video: