Vojnici danas polažu zakletvu na proslavi Dana VCG

Na svečanosti će govoriti ministar odbrane Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Dragutin Dakić
1915 pregleda 4 komentar(a)
Sa polaganja vijenca na Tuđemilima, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa polaganja vijenca na Tuđemilima, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 07.10.2019. 07:55h

Nikšić će danas biti domaćin proslave Dana Vojske Crne Gore, tokom koje će, između ostalog, gotovo 80 novih vojnika po ugovoru položiti zakletvu.

Tokom proslave će biti predstavljeno i devet kadeta koji su uspješno završili vojne akademije i koji su unaprijeđeni u čin potporučnika.

Vojska će na Trgu slobode predstaviti dio naoružanja i opreme.

Na proslavi će govoriti ministar odbrane Predrag Bošković i načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić. Povodom Dana vojske, juče je na spomenik na Tuđemilima položen vijenac.

Vijenac je položio zamjenik načelnika Generalštaba Svetozar Brajković, u pratnji najodgovornijih straješina sva tri vida VCG.

Ovaj praznik se od obnove nezavisnosti proslavlja na dan kada se u Tuđemilima nadomak Bara, 1042. godine, odigrala bitka u kojoj je vojska kneza Vojislava nanijela težak poraz vizantijskoj vojsci. Tim trijumfom Duklja je odbranila nezavisnost svojih teritorija od Vizantije.

„Obilježavanjem podviga tuđemilskih junaka utkanog u crnogorsku istoriju gotovo deset vjekova, koji Vojska Crne Gore slavi kao svoj dan, država s ponosom iskazuje poštovanje tradiciji, patriotizmu i požrtvovanju kojih crnogorskoj vojsci nikada nije nedostajalo”, stoji u čestitki koju je predsjednik Skupštine Ivan Brajović uputio Boškoviću i Dakiću.

Bonus video: