Crnogorski srednji vijek

Edicija “Crnogorski srednji vijek” zasnovana je na novim naučnim saznanjima - kako se rijetko ko u Crnoj Gori bavio Srednjim vijekom, prvi put je na moderan i na novim naučnim otkrićima zasnovan način obrađen ovaj aspket crnogorske istorije.
8092 pregleda 158 komentar(a)
Uskoro uz "Vijesti"
Uskoro uz "Vijesti"
Ažurirano: 07.10.2019. 09:11h

Ovaj ambiciozni izdavački projekat od 4 knjige obuhvata kompletnu crnogorsku istoriju od dolaska Slovena do pada srednjovjekovne države pod vlast Osmanskog carstva 1499. godine.

Uskoro uz "Vijesti"
Uskoro uz "Vijesti"

U ovoj multimedijalnoj ediciji koju Vijesti poklanjaju svojim čitaocima, saznajte mnoge interesantne stvari vezane za našu istoriju: Ko je naselio prostor današnje Crne Gore? Koga su Sloveni zatekli, odnosno ko su sve preci današnjih Crnogoraca? Kako je Duklja od vazalne oblasti, za kratko vrijeme, postala najmoćnija država Južnih Slovena? Kakva je bila crkvena organizacija prije Zetske mitropolije? Spoznajte pravu igru prijestola čiji su akteri nasljednici kralja Bodina; Da li je kraljica Jakvinta zaista negativan istorijski lik ili se samo borila za svoje sinove? Kako su Nemanjići osvojili Duklju/Zetu; Kakav je bio odnos Zete i Crne Gore sa srpskim velikašima; Zašto zetski velikaši, uprkos porodičnim vezama, nijesu učestvovali u Kosovskom boju...Kako u Crnoj Gori Crnojevića počinje Renesansa, koju prekida nadiranje Osmanlija

Uskoro uz "Vijesti"
Uskoro uz "Vijesti"

Saznajte i kako se razvijalo srednjovjekovno društvo, gradovi, kakav je bio život običnog čovjeka, kako je vjera zavisila od prevage uticaja Istoka nad Zapadom, čitajte i o značaj Vlaha za etnogenezu Crnogoraca, više i o srednjovjekovnim mitovima, Srednjem vijeku u usmenoj tradiciji...

Uskoro uz "Vijesti"
Uskoro uz "Vijesti"

Edicija je praćena fotografijama najznačajnijih spomenika kulture iz ovog perioda, mapama, hronologijama i geneologijama i novim umjetničkim prikazima Srednjeg vijeka na prostoru Crne Gore.

Poklon, uskoro samo uz Vijesti!

Bonus video: