Čuvaće Bukovicu, neće da ih zavaraju

Sa obale rijeke odvezena jedna mašina korišćena za pripremne radove na izgradnji mini-hidroelektrane, čuvari, ipak, oprezni
1988 pregleda 1 komentar(a)
Ostaće na braniku rijeke: Čuvari Bukovice, Foto: Jelena Jovanović
Ostaće na braniku rijeke: Čuvari Bukovice, Foto: Jelena Jovanović

Jedna mašina odvezena je juče sa obale Bukovice, ali čuvari te rijeke ostaće na braniku sve dok Vlada ne poništi koncesije date konzorcijumu Hydra MNE, poručio je juče jedan od njih Mihailo Bućko Bulatović.

On je “Vijestima” rekao da su radnici odvezli bager kojim su izvođeni pripremni radovi na izgradnji mini-hidroelektrane i kazali mu da će u narednih nekoliko dana odvesti i drugi.

To ipak, smatra on, ne znači da je bitka dobijena, iako je optimista:

“I dalje smo tu i bićemo sve dok ne dobijemo rješenje da je poništena koncesija. Jedna mašina je odvezena, i nju sigurno više ne mogu vratiti ovamo niti je provesti pored nas. Zbog onoga što nam je premijer Duško Marković rekao u Bijelom Polju optimistični smo po pitanju poništenja koncesije, ali ipak čekamo da to vidimo i na papiru. Čekamo i da odvezu drugu mašinu, sa ovom jednom nas neće zavarati”, kazao je on.

Bulatovićeva opreznost utemeljena je jer Vlada od sredine juna nije informisala javnost o tome da li će poništit koncesiju, ili odobriti firmi Hydra MNE da nastavi sa radovima.

Direktor firme Hydra MNE Boban Garović juče je za TV Vijesti rekao da su mašinu posudili Opštini Šavnik i da očekuje nastavak radova kada Vlada donese odluku.

Iz NVO Ekološki pokret Donja Bukovica juče su saopštili da budno prate dalji razvoj situacije i očekuju skoro obraćanje nadležnih državnih organa koje se tiče izgradnje mHE.

“Kao što je i obećala ministarka ekonomije Dragica Sekulić na posljednjem sastanku u Bijelom Polju sa Markovićem i NVO sa sjevera Crne Gore... Izgradnju mHE od početka prate kontroverze - od toga da jedinu i isključivu korist ima pojedinac, odnosno investitor, do načina izdavanja određenih saglasnosti i građevinskih dozvola i finansiranja ovakvih projekata. Rukovodstvo Opštine Šavnik je dalo saglasnost za izgradnju mHE Bukovica 1 i Bukovica 2, uprkos tome što je lokalno stanovništvo bilo protiv bilo kakve izgradnje... Dokumentovano je, obrazloženo i poslato nadležnim državnim organima kao i predsjedniku Vlade niz nepravilnosti, a određene prelaze i u sferu krivičnog djela”, saopštili su iz te NVO. Istakli su da na mnoga tražena pitanja i dopise ni do danas nijesu dobili odgovore.

“Jedan od dopisa poslali smo prije više od tri mjeseca i Upravi za nekretnine kojim smo tražili odgovor od direktora Dragana Kovačevića - kako je moguće da je službenik uprave za nekretnine potpisao Elaborat o parcelaciji i kako je sprovedena parcelacija u katastarskim opštinama u kojima je na snazi još uvijek popisni katastar, u kojem ne postoji niti jedna gps tačka, niti jedna koordinata kako bi se mogla sprovesti parcelacija, i na taj način omogućilo investitoru da dobije građevinsku dozvolu. Od Kovačevića još nijesmo dobili odgovor. Nadležni državni organi imaju sve preduslove da raskinu koncesione ugovore za izgradnju mHE Bukovica 1 i Bukovica 2 što i očekujemo jer sve ostalo, osim stavljanja pod zaštitu rijeke Bukovice i njene valorizacije u turističke svrhe je neprihvatljivo i nećemo dozvoliti”.

Čuvari Bukovice do sredine juna stražarili su ispred mašina konzorcijuma Hydra MNE koji je na toj rijeci, nakon dobijene koncesije, počeo izgradnju dvije mHE.

Danonoćna straža ukinuta je nakon što ih je posjetila ministarka ekonomije, koja je naredila da se sve aktivnosti oko gradnje mHE na Bukovici prekinu do konačne odluke Vlade i zamolila Bukovičane da prekinu sa protestima.

Sekulićeva je u Šavnik došla tek nakon što su čuvari Bukovice najavili radikalizaciju protesta.

Prije toga, prvi čovjek Opštine Mijomir Vujačić odbijao je da posjeti čuvare rijeke, tvrdeći da ne ide tamo gdje je politika. Bukovičane je posljednjih dana avgusta, sa aktivistima Koalicije za održivi razvoj, posjetio i briselski parlamentarac i visoki funkcioner evropskih Zelenih Tomas Vajs, koji je sa te rijeke poručio da se ona mora sačuvati i da podržava proteste za njen spas. Konzorcijum Hydra MNE koji je na 27 godina dobio koncesije na vode Bukovice, u vlasništvu je Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Perović: Ne slavimo, jer znamo kako prodaju maglu

Direktor NVO Ekološki pokret “Ozon” Aleksandar Perović ocijenio je juče da uklanjanje građevinske mašine nije razlog za bilo kakve ishitrene zaključke:

“Naročito ne u kontekstu odluke Vlade o statusu projekata mHE Bukovica 1 i 2. Praksa pokazuje da nikad nije tako kako se čini. Dok sa zvanične adrese ne dođe informacija da se odustalo od tih štetnih projekata po prirodu i društvo, što bi sa aspekta javnog interesa bila jedina razumna odluka, za nas u ‘Ozonu’ nema nikakvih razloga za slavlje. Ne zato što smo razočarani, već zato što smo svjesni kako se manipuliše javnošću i kako se ‘prodaje magla’”. Perović je istakao da se nada da će u dogledno vrijeme Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije, “razbiti ovo mučno ćutanje, sa stavom da se odustaje od projekata mHE i da će Bukovica ostati slobodna i naša”.

“Na zadovoljstvo svih nas kojima je ekološka drżava u srcu. U svakom slučaju treba biti spreman i na scenario da će se vratiti ne samo mašina koja je odvezena, već i više njih. Pa zato treba i dalje pokazivati odlučnost da se rijeka spase od zarobljavanja u cijevi, što ćemo siguran sam svi mi koji volimo Bukovicu životom posvjedočiti”.

Bonus video: