Bošković: Nećemo dozvoliti da se o Crnoj Gori odlučuje van nje

76 novih vojnika po ugovoru položilo je danas svečanu zakletvu na manifestaciji povodom Dana vojske
6850 pregleda 43 komentar(a)
Danas u Nikšiću, Foto: Twitter/Defence MNE
Danas u Nikšiću, Foto: Twitter/Defence MNE
Ažurirano: 07.10.2019. 13:58h

Ana Marija Grubač, dio rezervnog sastava Vojske Crne Gore izvela je padobranski skok i na Trg Slobode u Nikšiću donijela zastavu Crne Gore. To je bio početak svečanosti organizovane povodom 7.oktobra, Dana Vojske Crne Gore.

“Svjetovi počivaju na leđima velikana, a Crnu Goru nosili su njeni besmrtnici, zidajući svojim životima kameno prijestolje kao poruku za sva vremena. U stoljetnoj borbi zaboravljajući što više sloboda i znači, crnogorski ratnik nije zastajkivao niti se zapitkivao. Opijen nevjerovatnom vjerom u ispravnost svojih stremljenja, prkosio je istoriji i vremenu prenoseći sa pasa na pas ideju o nezavisnosti Crne Gor”, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Svečano danas u Nikšiću
Svečano danas u Nikšiću(Foto: Bojana Ćupić)

Kako je istakao u vijeku jubileja krupnih nacionalnih događaja više nikada nećemo dozvoliti da se o Crnoj Gori odlučuje van nje, mimo njenog ponosa i bez njenog glasa, a na to nas obavezuje i hipoteka prošlosti.

"Smatramo da je najprihvatljiviji međunarodni okvir djelovanja crnogorske države u zajednici sa najrazvijenijim nacijama. Ipak izbori nijesu uvijek laki", kazao je ministar.

Sa svečanosti
Sa svečanosti(Foto: Twitter/Defence MNE)

Obraćajući se vojnicima po ugovoru koji su svečano položili zakletvu ministar im je poručio das u od sada dio sistema “u kojem je svaka karika važna, poštovanje starješina i naređenja, posvećenost i patriotizam, ali i etika postupanja kao jedina mjera vrijednosti".

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, kazao je da vojnici imaju obavezu da ne zaborave žrtve i stradanje generacije predaka kroz istoriju, i da ne dozvole da se ona ponove.

"Vojska je za plemenite i hrabre. Služiti svojoj zemlji i njenom narodu nas obavezuje da cijenimo poziv koji smo odabrali, da poštujemo žrtve onih koji su kroz vjekove čuvali ugled vojnika, da pažljivo mjerimo svaki korak i postupak", kazao je Dakić, a vojnicima u misiji poručio da brane i služe humanosti, i da svojim djelovanjem doprinesu da ime crnogorskog vojnika ostane na visinama na kojima je uvijek bilo.

Danas u Nikšiću
Danas u Nikšiću(Foto: Bojana Ćupić)

Ceremoniji su prisustvovali predsjednici države, vlade i Skupštine, Milo Đukanović, Duško Marković i Ivan Brajović.

I Đukanović danas u Nikšiću
I Đukanović danas u Nikšiću(Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore)

Vojska je na Trgu Slobode predstavila dio vojnog naoružanja i opreme.

76 novih vojnika

Na kraju manifestacije novih 76 vojnika po ugovoru položilo je svečanu zakletvu.

„Smatram vojni poziv jako časnim i odgovornim i sebe osobom koja može da ga obavlja. Smatram ovo jednim velikim izazovom i jedva sam čekala da se upustim u sve to. Današnji dan predstavlja jako važan dan za mene i jako sam srećna što sam danas ovdje u vojničkoj uniformi sa meni najbližim ljudma i sa mojim budućim kolegama. Vojska Crne Gore koja je pripadnica NATO-a može nam pružiti mnogo toga na profesionalnom planu. Tek sam na početku duge staze i očekujem da svakodnevno učim i usavršavam se profesionalno u Vojsci Crne Gore“, kazala je razvodnica Sanja Dulović.

Sanja i Balša
Sanja i Balša(Foto: Svetlana Mandić)

Razvodniku Balši Šćepanoviću ostvarila se želja da obuče uniformu.

„Kao mlađi maštao sam o tome da branim otadžbinu i budem dio Vojske. Za mene je ovo novi početak i očekujem da ću dugo biti vojnik. Vojska ne samo da je ispunila moja očekivanja, već i više nego što sam očekivao“, kazao je Šćepanović.

Predstavljeno je i devet kadeta koji su uspješno završili vojne akademije i koji su unaprijeđeni u čin potporučnika – Nikola Pejović, Veljko Mićović, Peko Nikolić, Miloš Krivokapić, Mihailo Kovačević, Miljana Ivanović, Nevena Nikolić, Anica Stevović i Anđela Bubanja, dok se Bojan Đokić, Miladin Dakić i Miloš Uskoković nalaze na dodatno stručno usavršavanje u inostranstvu.

Bonus video: