Za 28 vozila Ministarstvo odbrane izdvojilo 1,23 miliona eura

Ministarstvo odbrane raspisalo je prije nekoliko dana 100.000 eura vrijedan tender za sedam putničkih vozila
797 pregleda 0 komentar(a)
Vozni park će biti isporučen u podgoričku kasarnu, Foto: Luka Zeković
Vozni park će biti isporučen u podgoričku kasarnu, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo odbrane potpisalo je 1,23 miliona eura vrijedne ugovore o nabavci 28 vozila - putničkih, terenskih i sanitetskih.

Sva vozila biće isporučena u kasarnu “Marko Miljanov Popović“ u Podgorici, u roku od sedam mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Pojedinačno će najviše otići na sanitetsko vozilo – nepunih 150.000 eura.

Tenderskom dokumentacijom su se u slučaju tog vozila tražile dvije razdvojene kabine. Jedna je namijenjena za vozača i suvozača, a druga posebo opremljena za prevoz povrijeđenih ili oboljelih i za medicinskog tehničara.

Među medicinskom opremom traženo je, između ostalog, defibrilator, aparat za elektrokardiografiju (EKG), za kiseonik…

Taj posao dobio je konzorcijum koji čine tivatski “Ben kov” i podgorički “BTL Medical Montenegro”.

Skoro 200.000 eura dobiće danilovgradski “Dewaco M” za dvije cisterne - za vodu i gorivo. Tenderskom dokumentacijom je bilo propisano da je za, na primjer, cisterne za vodu bilo potrebno da među opremom ima grijač za sprečavanje smrzavanja pumpe i cjevovoda u zimskim uslovima sa automatskim uključivanjem i da duž rezervoara sa obje strane ima ugrađene kutije sa pregradama za smještaj 16 komada sintetičkih protivpožarnih crijeva.

Najmanje nepunih 56.000 eura, otići će tivatskom “Kov caru” za dva crna putnička vozila i jedno kombi vozilo za prevoz maksimalno osam lica.

Najviše novca - skoro 820.000 eura - otići će cetinjskom “Efel motorsu” za nabavku 22 terenska vozila. Resor odbrane je tražio 18 tamno-zelenih terenskih vozila na kojima je prednji dio bio namijenjen za zatvorenu kabinu za prevoz osoba, a zadnji otvoreni tovarni prostor na koji je ugrađen tvrdi krov otporan na atmosferske uslove izrađen od plastike.

Još dva vozila se traže da budu terenska, ali da imaju rashladni tovarni sanduk.

“Termoizolacioni sanduk opremljen dodatnim uređajem za rashlađivanje lako kvarljivih artikala hrane (‘termoking’) i čiji je rad neovisan od rada motora vozila. Komande rashladnog uređaja u kabini vozila”, propisano je tenderom.

Ministarstvom je u tom dijelu tražilo po jedno vozilo sa nižim i sa višim paketom odbrane.

Među onim što se tražilo kada je u pitanju viši paket odbrane su, između ostalog, osmoinčni multimedijalni ekran na središnjoj konzoli sa mogućnošću prikaza zadnje kamere, navigacijski uređaj sa instaliranim mapama istočne Evrope i zadnji parking senzori i kamera.

Sedam putničkih automobila platili bi 100.000 eura

Ministarstvo odbrane raspisalo je prije nekoliko dana 100.000 eura vrijedan tender za sedam putničkih vozila.

Tenderskom dokumentacijom traže se automobili koji imaju, između ostalog, sistem kontrole stabilnosti vozila, elektronske kontrole proklizavanja pogonskih točkova i elektronsku blokadu pokretanja motora.

Onaj ko dobije posao moraće da se, između ostalog, obaveže da redovni servisi ne smiju trajati duže od 12, a zamjena guma duže od šest sati, ali i da obezbijedi zamjensko vozilo u slučaju štete nastale prilikom korišćenja vozila ako je za opravku potrebno vrijeme duže od 48 sati.

Vozila će biti uzeta putem operativnog lizinga na period od pet godina.

Bonus video: