TUŽILAŠTVO U PLJEVLJIMA PODNIJELO OSNOVNOM SUDU

Optužni predlog protiv četiri osobe zbog pomora ribe u Vezišnici i Ćehotini

Debeljević i Babić, kako se navodi u optužnom predlogu, su kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju žovotne sredine na povratnom ventilu cjevovoda sa deponije Maljevac, ispustili otpadne vode u rijeku Vezišnicu i Ćehotinu
2182 pregleda 0 komentar(a)
Za oporavak rijeka potrebno pet godina: Uginula riba
Za oporavak rijeka potrebno pet godina: Uginula riba
Ažurirano: 09.10.2019. 08:43h

Tužilaštvo u Pljevljima podnijelo je Osnovnom sudu u tom gradu optužni predlog protiv četvorice odgovornih u Termoelektrani Pljevlja zbog ispuštanja otrovnih materija u rijeku Ćehotinu 4. jula, što je izazvalo uginuće ribljeg fonda u rijeci Vezišnici i Ćehotini.

Optužni predlog je podnijet protiv vođe smjene Ratomira Debeljevića, rukovodioca sektora za operativnu kontrolu i planiranje Dragana Babića, tadašnjeg direktora Termoelektrane Vladimira Šestovića i stručnog lica za zaštitu životne sredine Slavka Vukašinovića. Optužni predlog podnijet je i protiv Elektroprivrede Crne Gore.

Debeljević i Babić se terete za krivično djelo zagađenje životne sredine, a Elektroprivreda za isto krivično djelo, za šta je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Šestoviću i Vukašinoviću se stavlja na teret krivično djelo nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine. Za to krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora do tri godine. Za isto krivično djelo optužen je i EPCG kao pravno lice.

Debeljević i Babić, kako se navodi u optužnom predlogu, su kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju žovotne sredine na povratnom ventilu cjevovoda sa deponije Maljevac, ispustili otpadne vode u rijeku Vezišnicu i Ćehotinu.

"Babić je izdao nalog Debeljeviću, da oko 22,30, preko rukovodioca bager stanice, zbog kvara na elektro pumpi otvori povratni ventil na cjevovodu povratne vode sa deponije Maljevac, usljed čega je u vodotoke rijeke Vezišnice, a zatim Ćehotine",piše u optužnom predlogu.

Šestović i Vukašinović se okrivljuju da kao odgovorna lica nisu preduzeli mjere kontrole tehnološkog procesa rada TE kako bi se spriječilo da do ekološkog incidenta ne dođe. U optužnom predlogu se navodi da kritičnog dana pumpa na bager stanici nije radila, a da nije postajala rezervna varijanta.

Preporučujemo za Vas