Tivat: Donatorsko veče za nabavku novog ultrazvučnog aparata

Da bi sakupili oko 50.000 eura koliko je Domu zdravja Tivat neophodno za novi ultrazvučni aparat, Kusovac i njegovi saradnici organizovali su aukcijsku prodaju 30 izloženih dječijih likovnih radova na temu "Majka i dijete"
861 pregleda 0 komentar(a)
Sa donatorske večeri, Foto: Opština Tivat
Sa donatorske večeri, Foto: Opština Tivat

Donatorsko veče na kojem su prikupljana sredstva za nabavku novog ultrazvučnog aparata za ginekološku ambulantu u Domu zdravlja Tivat održano je sinoć u Atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća Luković u Tivtu.

Ovu humanitarnu manifestacuju priredila je Opština Tivat na na inicijativu gradonačelnika Siniše Kusovca.

Da bi sakupili oko 50.000 eura koliko je Domu zdravja Tivat neophodno za novi ultrazvučni aparat, Kusovac i njegovi saradnici organizovali su aukcijsku prodaju 30 izloženih dječijih likovnih radova na temu "Majka i dijete", a čiji su autori učenici tivatskih osnovnih škola, Muzičke škole, SMŠ "Mladost" i petogodišnjaci iz vrtića „Bambi“. Prilikom izbora likovnog rada, donatori su dobijali smjernice za uplatu sredstava na žiro-račun koji je otvoren povodom ove akcije.

Zahvalivši se prisutnima, predsjednik Opštine Siniša Kusovac je, kako je juče saopšteno iz njegovog kabineta, istakao da je ideja vodilja donatorske večeri samo jedna - pokazati humanost i solidarnost na djelu.

"Ovo znači da i u narednom vremenskom periodu, i u narednoj budućnosti mi treba da pravimo ovakve skupove, u duhu savremene poslovne kulture, i da imamo izraženu tu crtu društvene odgovornosti. Ono što je takođe jako bitno jeste da je 8. oktobar Međunarodni dan humanitarnih akcija, što obavezuje ovu noć, i ovo donatorsko veče."- naveo je Kusovac.

Opština Tivat, kako je dodao, podržava i Dom zdravlja, pa je samo u toku turističke sezone ta zdravstvena ustanova podržana u djelu Hitne službe, turističkog medicinskog punkta, ali i svih ostalih aktivnosti.

Kako je istakla dr Julija Samardzić ginkolog u Domu zdravlja Tivat, nabavkom najsavremenijeg ultrazvučnog aparata biće značajno unaprijeđen rad Savjetovališta za reproduktivno zdravlje i trudnice Doma zdravlja.

"Kroz naš dispanzer i kroz našu ambulantu nedjeljno prođe otprilike stotinjak žena. Naravno, u vrijeme sezone taj broj je daleko veći, tu su turistkinje i stranci, dakle, odgovornost je ogromna. Ovo je turistički grad i potrebe se povećavaju. Kod mene je trenutno registrovano nešto više od 4.000 žena." - rekla je Samardžić.

"Vrijednost aparata bi trebala da bude između 45.000 i 50.000 eura. Benefiti su ti, što će koristiti našem dispanzeru za žene - one, stoga, neće više morati da idu u Kotor na UZ preglede. Takođe, taj aparat će imati i dopler, što je veoma važno u praćenju vitalnih funkcija beba.", kazala je Samardžić.

Donatorskoj večeri su prisustvovali predstavnici tivatskih kompanija, opštinskih i javnih preduzeća, ugostitelji, preduzetnici i pojedinci koji su se odazvali akciji.

„Zvanice koje su bile spriječene da dođu na donatorsko veče, najavile su uplatu donacije, a račun ostaje otvoren do Novembarskih dana za sve uplate dobrotvora, prijatelja grada, djece, zdravlja i budućnosti uopšte. Namjera je da unaprijedimo brigu o budućim majkama a time i o najmlađima. U ime Opštine posebno se zahvaljujem autorima likovnih radova, kao i direktorima obrazovnih ustanova što su omogućili da u saradnji sa profesorima likovne umjetnosti i vaspitačima za kratko vrijeme djeca naslikaju radove“, saopštila je sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat mr Darka Ognjanović.

Bonus video: