ČLANSTVO ILI FUNKCIJA U PARTIJI BI JE DISKVALIFIKOVALI KAO KANDIDATA ZA OMBUDSMANA

Jasavić tvrdi da nije Pozitivna

Prema Zakonu o ombudsmanu, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, kao ni njegovi zamjenici, ne mogu biti članovi političke organizacije, niti učestvovati u političkim aktivnostima
22956 pregleda 56 komentar(a)
Nikada formalno nije izašla iz partije: Jasavić, Foto: Boris Pejović
Nikada formalno nije izašla iz partije: Jasavić, Foto: Boris Pejović

Iako nekadašnja poslanica Pozitivne u Skupštini nikad nije i zvanično podnijela ostavku na funkciju u partiji, što bi je diskvalifikovalo kao buduću zaštitnicu ljudskih prava, Azru Jasavić je za tu funkciju predložila Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights, YIHR).

Njena nekadašnja partija, potvrđeno je “Vijestima”, i dalje je aktivna, a Jasavić tvrdi da nije funkcionerka i da više nije ni članica Pozitivne Crne Gore.

Prema Zakonu o ombudsmanu, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, kao ni njegovi zamjenici, ne mogu biti članovi političke organizacije, niti učestvovati u političkim aktivnostima.

Jasavić je Pozitivnu Crnu Goru osnovala sa Darkom Pajovićem, aktuelnim ambasadorom Crne Gore u Kini, a stranka je, kako su “Vijestima” kazali iz Ministarstva javne uprave, i dalje na spisku aktivnih u registru političkih partija. Pajović je, prema podacima iz registra, i odgovorno lice Pozitivne. Pajović je nakon parlamentarnih izbora koji su održani u oktobru 2016, podnio ostavku, a Jasavić se od tada u medijima pominje kao vršilac družnosti predsjednika stranke.

Ona je “Vijestima” juče kazala da nije u partiji, ni kao član, niti obavlja bilo kakvu funkciju, iako je nekoliko sati izbjegavala da konkretno odgovori na to pitanje.

O statusu u Pozitivnoj, prethodno je odgovarala da će se javiti kasnije.

Iako formalno predstavljana kao dio opozicije, Pozitivna je svojim glasovima Demokratskoj partiji socijalista, na čelu sa Milom Đukanovićem obezbijedila ostanak na vlasti.

YIHR je, kako su “Vijestima” kazali iz kabineta predsjednika Crne Gore, i jedini predlagač Jasavićeve za buduću zaštitnicu.

Iz te organizacije “Vijestima” su rekli da je nekadašnja funkcionerka Pozitivne sa tom organizacijom sarađivala kao advokatica i koordinatorka programa besplatne pravne pomoći.

“Kroz višegodišnju saradnju pokazala se posvećena konceptu ljudskih prava. Kroz predmete koje je vodila pred Sudom u Strazburu, u slučajevima Alković i Milić/Nikezić, koji su uspješno riješeni, pokazala je stručnost. Nakon toga je pro bono zastupala neke naše slučajeve, što nam je bilo više nego dovoljno da podržimo njenu kandidaturu”, rekla je “Vijestima” Aleksandra Vukčević, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava.

Kandidati i zamjenici, Perovićeva na sudu zbog mobinga

Pored Jasavić, kandidati za ombudsmana su i Jelena Ružičić, Nebojša Vučinić, Nikola Belada, Radenko Lacmanović, Valentina Radulović Šćepanović i sadašnji zamjenici zaštinika Siniša Bjeković i Zdenka Perović.

Protiv Perović, koja je u junu zamijenila sad već penzionisanog Šućka Bakovića, pred Osnovnim sudom na Cetinju vodi se sudski postupak.

Njen kolega, savjetnik ombudsmana Dragan Radović žalio se na zlostavljanje u toj instituciji i optužio je da nad njim vrši mobing.

Perović su za novu zaštitnicu predložili direktorica Srednje mješovite škole “25.” maj iz Tuzi Milena Dabović, Zajednica Hrvata i prijatelja - Crna Gora, Udruženje hendikepiranih Srce iz Mojkovca, Udruženje paraplegičara sa Cetinja “Život”, Udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju iz Mojkovca, JU Centar Ljubović iz Podgorice, Pokret za razvoj Tuzi, Institut za ljudska prava i međunarodne odnose, Savez udruženja penzionera Crne Gore, DOB, Crnogorski kulturni forum, Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i Franačko-crnogorsko udruženje.

Kolega Zdenke Perović, Siniša Bjeković, kadidat je Advokatske komore, Građanske alijanse, Udruženja mladih s hendikepom, Centra za prava djeteta, Nacionalne asocijacije roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju, LGBTIQ socijalnog centra, LGBT Foruma Proges i NVO Mladi Romi.

Sutkinju Jelenu Ružičić za nasljednicu Šućka Bakovića predložio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Nikola Belada, advokat i pravni zastupnik Crnogorske pravoslavne crkve, kandidat je Crnogorskog društva nezavisnih književnika, Otvorenog kulturnog foruma, Crnogorskog kulturnog kruga, Instituta za crnogorski jezik i jezikoslovlje, Crnogorskog kulturnog foruma i Crnogorsko-hrvatskog prijateljskog društva Ivan Mažuranić.

Najveća podrška za Vučinića, Lacmanovića i Radulović Šćepanović

Najveću podršku dobili su profesor Nebojša Vučinić, kojeg je podržalo 20 institucija i NVO, te Radenko Lacmanović i Valentina Radulović Šćepanović koji su dobili podršku 24, odnosno 25 institucija i NVO.

Vučinića su predložili Akcija za ljudska prava (HRA), Adamas, ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centar za istraživačko novinarstvo, Centar za ženska prava, Crnogorska omladinska inicijativa, Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), Institut alternativa, Media centar, Mladi Romi, Otvoreni centar Bona Fide iz Pljevalja, Prima, Sigurna ženska kuća, Sindikat medija, Savez za djecu i mlade - Kuća, Udruženje Roditelji, Udruženje za zaštitu i promociju prava građana - Pravozastupnik i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Lacmanovića su predložili Savez slijepih, Savez udruženja paraplegičara, Organizacija slijepih za Podgoricu, Danilvograd i Kolašin, Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, Organizacija slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine, Organizacija slijepih Cetinje, Udruženje paraplegičara Podgorice, Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom Bijelo Polje, Građanska alijansa, Ekološki pokret Ozon, Udruženje paraplegičara Pljevlja, Udruženje osoba sa invaliditetom Malesije, Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac, Organizacija slijepih za Pljevlja i Žabljak, Organizacija slijepih za Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje, Organizacija slijepih za Kotor, Herceg Novi, Budvu i Tivat, Društvo mladih ekologa Nikšić, Zelena akcija iz Herceg Novog, Turistički informativni centar iz Herceg Novog, Ekološko društvo Breznica iz Pljevalja, Centar za političku edukaciju iz Nikšića, Organizacija žena sa invaliditetom Podgorica, Savez civilnih invalida rata i Organizacija civilnih invalida rata Podgorice.

Da bi Radulović Šćepanović trebalo da zamijeni Bakovića, smatraju u centrima za socijalni rad Bara, Ulcinja, Herceg Novog, Berana, Tivta, Kotora i Budve. Nju su za zaštitnicu predložili i Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava Crne Gore, Crnogorski ženski lobi, Podrška osobama sa invaliditetom, Udruženje preduzetnica, Udruženje za socijalnu sigurnost, Montenegro education, Centar za regionalni razvoj, Sjever Crne Gore, Građanski kreativni centar, Za naš Danilovgrad, Educo centar Family, Žensko preduzetništvo Cetinje Dar, Planinska organizacija Runolist, Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine, Spirit Montenegro, Etnografski muzej Danilovgrad, San, MY Way i Agencija za konsalting, edukaciju i razvoj.

Uskoro konsultacije sa predlagačima

Na javni poziv za predlaganje kandidata za zaštitnika ljudskih prava i sloboda dostavljeno je deset obrazloženih predloga, ali dva nisu razmatrana, jer nisu bila potpuna. Iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića kazali su da će ovih dana biti održane i konsultacije sa predlagačima. Ombudsmana bira Skupština, na predlog predsjednika države.

Preporučujemo za Vas