Budva napokon dobila Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju

"Ovo je veoma važan dan za Opštinu Budva i sve njene građane, jer će od danas naši najmlađi sugrađani dobiti adekvatan prostor u kojem će kroz igru i obrazovanje, stručnu pomoć i ljubazno osoblje, osjetiti da brinemo o njima", kazao je Carević
2122 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju, Foto: Vuk Lajović
Sa otvaranja Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević svečano je danas otvorio Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju, čime je grad napokon, poslije pune decenije dobio ovu ustanovu, na koju su prije svega čekali roditelji djece sa smetnjama.

Nova gradska uprava od 2016. intezivno je radila da se 700 kvadrata opštinskog poslovnog prostora u zgradi "Nivel" opremi i uredi, riješe problemi koji su ostali od prethodne vlasti sa investitorom zgrade, obzebijedi neophodna nastavna i ostala sredstva, kao i inventar specijalizovan za djecu sa smetnjama, kao i zaposli stručni kadar, što je i urađeno, a Careviću je pripala čast da ozvaniči početak rada ustanove.

"Ovo je veoma važan dan za Opštinu Budva i sve njene građane, jer će od danas naši najmlađi sugrađani dobiti adekvatan prostor u kojem će kroz igru i obrazovanje, stručnu pomoć i ljubazno osoblje, osjetiti da brinemo o njima. Dnevni centar biće njihova kuća i zajednica, njihov prostor za igru i učenje, druženje i zabavu. Ova ustanova predstavlja stručnu pomoć roditeljima u brizi o djeci , ali i važnu kariku u vaspitnom i obrazovnom sistemu grada", kazao je Carević na otvaranju.

Carević je kazao da će Dnevni centar od danas biti i druga kuća za malog Petra koji je nedavnim događajem ujedinio i učinio dobrim ljudima.

"Iako se na kraju sve završilo na najbolji mogući način neka to bude upozorenje svima nama da povedemo više računa o našim najmlađima i o onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. Opština je u saradnji sa kompanijom Crnogorski Telekom, podstaknuta tim događajem kroz donaciju na koju smo izuzetno zahvalni, obezbijedila moderne uređaje – 15 pametnih satova koje smo namijenili djeci sa autizmom. Uređaji omogućavaju roditeljima i zaposlenim u Dnevnom centru da komuniciraju sa djecom i prate njihovu lokaciju i aktivnosti preko mobilne aplikacije. Na ovaj način povećaćemo njihovu bezbjednost i znati u svakom trenutku njihovu", kazao je Carević.

Zahvaljujući se Opštini i svima koji su doprinijeli da centar bude otvoren, vd direktorka Dnevnog centra Ivana Mihović kazala je da riječ o izuzetno značajnoj instituciji za Budvu.

"Tranutno imamo upisanih 15 korisnika, a taj broj će biti uvećan. Nama je neophodno da zaposlimo još stručnog kadra, potrebni su nam defektolozi, fizioterapeuti, njegovatelji, svi oni koji su direktno u kontaktu sa djecom", navela je Mihović.

Ona je uručila zahvalnice Opštini Budva, Turističkoj organizaciji, gradskom Vodovodu, te pojednicima i kompanijama koji su pomogli otvaranju Dnevnog centra kako kroz finanijsku pomoć, donaciji, tako i ličnim angažovanjem.

Bonus video: