NADLEŽNI OBIŠLI OBALE RIJEKE

Ministarstvo poljoprivrede: Uginula živina i dalje pluta po Bojani, riječ je o prekograničnom problemu

Daković je istakla da je riječ o prekograničnom problemu, odnosno "da su uginule životinje porijeklom iz susjedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi živine"
3759 pregleda 1 komentar(a)
Zabilježene ružne slike, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Zabilježene ružne slike, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 09.10.2019. 18:58h

Na više lokacija uzvodno uz obalu rijeke Bojane, na potezu od ušća do naselja Rače, nalazi se značajna količina plastičnih kesa sa uginulom živinom, leševa kokošaka koji plutaju vodom, kao i leševi krave i svinje.

To je utvrđeno današnjim obilaskom rijeke predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković koja je koordinirala obilaskom terena, istakla je da sve ukazuje da je riječ o prekograničnom problemu, odnosno "da su uginule životinje porijeklom iz susjedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi živine". 

Takođe, navela je da pravac strujanja rijeke ukazuje na nanošenje otpada sa albanske na crnogorsku stranu obale Bojane.  

Sa obilaska
Nadležni u obilasku(Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja)

„Evidentno je da je problem prekogranične prirode. Rezultati laboratorijskih analiza uzoraka pokazali su da živina nije bila zaražena nekom bolešću koja se može prenijeti na ljude, ali jeste izolovana salmonela koja ima uticaj na živinu i od koje su najvjerovatnije kokoške uginule“, kazala je Daković.

Ona je ponovila da je problem prekogranične prirode evidentan i da za njegovo rješavanje treba pokrenuti komunikaciju sa nadležnim službama u Albaniji, jer je "nedopustivo da se ovakvi slučajevi ponavljaju".

 „Kao zemlje regiona sa aspiracijama za članstvo u EU, što podrazumijeva usvajanje i poštovanje standarda u svim oblastima, nažalost svjedočimo ovakvoj situaciji gdje  se uginule životinje bacaju u rijeke“, ocijenila je Daković.

Danas je planirano i da se odmah krene u akciju sakupljanja otpada iz vode. 

"Očekujemo da će akcija, u saradnji sa  policijom i Službom zaštite i spašavanja do kraja dana početi. Obzirom na uočenu količinu kesa u vodi, prilikom obilaska gornjeg toka rijeke, procjenjujemo da za sakupljanje tog otpada treba više dana", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Uginule životinje u rijeci
Uginule životinje u rijeci(Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja)

Na terenu su danas bili i mještani Ade Bojane i ribari, koji su se Upravi obratili za pomoć u rješavanju problema, a koji su prethodnih dana, u skladu sa svojim mogućnostima, uklanjali kese sa živinom ispred svojih objekata. 

Iz Ministarstva su podsjetili da je 30. septembra nakon prijave građana da se u rijeci Bojani, prema Adi Bojani, nalazi veći broj kesa sa uginulom živinom, veterinarski inspektor izašao na lice mjesta, utvrdio da su leševi živine u fazi raspadanja i da se područjem širi jak neprijatan miris. 

"Tom prilikom inspektor je uzeo uzorke i poslao na analizu kako bi se utvrdilo da li se radi o nekoj od opasnih zaraznih bolesti. Pronađena količina je neškodljivo uklonjena. Uprava je tada obavijestila i vodoprivrednu i ekološku inspekciju, kao i komunalnu inspekciju Ulcinj. Takođe, kontaktirana je granična policija sa tog područja u cilju praćenja toka Bojane, odnosno eventualnog utvrđivanja porijekla uginulih kokošaka", piše u saopštenju.