Liječenje psihijatrijskih pacijenata neadekvatno

Kako su ukazali, liječenje psihijatrijskih pacijenata u crnogorskim ustanovama je neadekvatno, jer se, uglavnom, sastoji od farmakoterapije, na šta je NPM ukazivao kroz svoje nalaze i izvještaje
1813 pregleda 1 komentar(a)
Psihijatrija u Nikšiću, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Psihijatrija u Nikšiću, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Ažurirano: 10.10.2019. 14:19h

Liječenje psihijatrijskih pacijenata u crnogorskim ustanovama neadekvatno je, jer se, uglavnom, sastoji od farmakoterapije, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Kako su kazali, povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) je na to ukazivao kroz svoje nalaze i izvještaje i podsjećao na važnost poštovanja ljudskih prava psihijatrijskih pacijenata.

"Suština mentalnog zdravlja data je u definiciji Svjetske zdravstvene oragnizacije: "Zdravlje predstavlja kompletno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje, a ne samo odsutvo bolesti i nemoć”. Dakle, mentalno zdravlje predstvlja integralni dio ove definicije", kaže se u saopštenju.

Kako su ukazali, liječenje psihijatrijskih pacijenata u crnogorskim ustanovama je neadekvatno, jer se, uglavnom, sastoji od farmakoterapije, na šta je NPM ukazivao kroz svoje nalaze i izvještaje.

SPB Dobrota
SPB Dobrota(Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda)

"Takođe, materijalni uslovi - arhitektonsko-tehnički, kao i opremljenosti mobilijarom u prostorijama gdje su smješteni psihijatrijski pacijenti, na niskom su nivou (Klinika za psihijatriju Klinički centar Crne Gore, pojedina odjeljenja u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici Dobrota)", ukazali su u saopštenju.

NPM podsjeća da se životni uslovi mogu definisati kao nečovječno ili ponižavajuće postupanje.

Kožni kaiševi za ograničenje kretanja
Kožni kaiševi za ograničenje kretanja(Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda)

"Osoblje u bolnicama (nemedicinsko, kao i srednji medicinski kadar i više medicinske sestre) mora imati adekvatnu obuku za rad u psihijatrijskim bolnicama i tretman psihijatrijskih pacijenata", navodi se u saopštenju.

Zato je, smatraju, važno da se toj temi posveti dužna pažnja i da svi odgovorni pojedinci i nadležni organi kontinuirano rade na unapređenju statusa pshijatrijskih pacijenata.

Bonus video: