Veb aplikacija "Budi vojnik" informisaće mlade o mogućnostima za profesionalno usavršavanje

789 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja aplikacije, Foto: PR Centar
Sa predstavljanja aplikacije, Foto: PR Centar
Ažurirano: 10.10.2019. 14:36h

Veb aplikacija „Budi vojnik“ će na inovativan način informisati mlade o mogućnostima za profesionalno usavršavanje i približiti im misiju i viziju Vojske Crne Gore (VCG).

To je saopšteno danas na predstavljanju veb aplikacije, koja je zajednički projekat Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore i Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aigrudić“.

Direktor Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić", Veselin Pićurić je, na predstavljanju aplikacije „Budi vojnik“, naveo da vještine koje su bile aktuelne u 20. vijeku nisu istovjetne današnjem trenutku, ističući da mladi moraju pratiti te zahtjeve i usavršavati se u skladu sa njima.

„Poruka mladima je da nauče da budu dobri programeri. U Evropi fali preko milion i dvjesta hiljada programera. Borim se da Crna Gora shvati da našu mladost moramo usmjeravati u tom pravcu, jer onda mogu da ostanu ovdje i da ovdje zarađuju za život“, rekao je Pićurić.

On je kazao da mladi predstavljaju budućnost države i da mogu, kako je rekao, znanjem i vještinama izgraditi sebi put.

„Crna Gora će biti ponosna na mlade ljude, koji će svojim znanjem i vještinama izgraditi sebi pravi put, a to je put znanja, učenja, odgovornosti i vještina. Jedino će znanje i vještine koji su aktuelni u 21. vijeku odvesti našu omladinu u sigurnu budućnost i moramo im pružiti viziju“, poručio je Pićurić.

Samostalna savjetnica u Direktoratu za ljudske resurse Ministarstva odbrane Crne Gore, Draga Đurđić, pojasnila je da taj resor nastoji da informiše što veći broj mladih o ulozi i značaju Vojske Crne Gore kroz raznovrsan sadržaj prilagođen svim uzrastima.

„Entuzijazam i posvećenost koju prepoznajemo kod učenika, kada su u pitanju projekti Ministarstva namijenjeni mladima, dodatno nas ohrabruju i motivišu da nastavimo saradnju. Predstavlja zadovoljstvo vidjeti konačni proizvod višemjesečnog rada učenika Srednje elektrotehničke škole, koji su sa svojim profesorima, a uz konsultacije sa predstavnicima Ministarstva i Vojske, vrijedno kreirali aplikaciju“, istakla je Đurđić.

Ona je kazala da će aplikacija približiti misiju i viziju VCG mladima, ali i ostalim građanima Crne Gore.

„Sinergijom mladosti i iskustva, a uklapajući se u vojne okvire, učenici su pokušali da mladima, na prijemčiv način kreiraju aplikaciju za potrebe Ministarstva i Vojske, koja će približiti Vojsku građanima“, navela je Đurđić.

Govoreći o sadržaju koji će biti dostupan na veb strani „Budi vojnik“, ona je pojasnila da će biti dostupne informacije o obrazovanju na inostranim akademijiama, stipendiranju na fakultetima u državi i inostranstvu, kao i o zapošljavanju.

„Takođe, biće dostupne informacije o dobrovoljnom služenju vojnog roka, ali i koji su benefiti vojnog poziva. Informacije su ključ pri donošenju životnih odluka kao što je izbor budućeg zanimanja, stoga se nadamo da će ova aplikacija lakše opredijeliti mlade u donošenju takvih odluka“, poručila je Đurić.

Učenica Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" i jedna od kreatora veb aplikacije, Sara Hodžić, kazala je da su proces kreiranja te aplikacije započeli sa idejom da bude inovativna i funkcionalna.

„Željeli smo da se svidi svima, od starijih, pa do mlađih ljudi. Da bude dovoljno jednostavna kako bi svi mogli da dođu do potrebnih informacija. Kroz proces izrade aplikacije, shvatili smo da je Vojska stub stabilnosti i sigurnosti koja nudi više počevši od prilika za školovanje, zaposlenje, napredak u karijeri“, navela je Hodžić.

Ona je istakla da aplikaciju odlikuje funkcionalnost, a da će korisnici moći, kako je pojasnila, da je koriste na svim uređajima.

„Sada vas od potrebnih informacija dijeli svega dva klika. Aplikacija je u potpunosti respozivna, stoga je dostupna na svim uređajima. Imaće značajan doprinos u približavanju informisanja mladih ljudi o povoljnostima i mogućnostima koje sama Vojska nudi“, rekla je Hodžić.

Učenik Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" i jedan od kreatora veb aplikacije, Danilo Kujačić, istakao je da je sadržaj na samoj aplikaciji pregledan.

„Korisnici će, nadam se u skorijoj budućnosti, moći da prave naloge na sajtu i pomoću tih naloga će moći da se prijavljuju za razne oglase koje nudi Ministarstvo odbrane. Takođe će moći da se prijavljuju za njihove aktivnosti. Te opcije još uvijek nisu usavršene, jer veb aplikacija je proces koji se nikada ne završava, već se konstantno mora raditi na njoj“, pojasnio je Kujačić.

On je kazao da veb aplikacija nudi mogućnost lajv čata, putem čega korisnici, kako je rekao, mogu kontaktirati službu Ministarstva odbrane i dobiti željene informacije u što kraćem vremenskom roku.

Profesor i jedan od mentora na projektu, Alen Adilović, naveo je da je cilj, prilikom izrade veb aplikacije, bio da se prilagodi načinu života mladih kojima je i namijenjena.

„Saradnja sa Ministarstvom odbrane i VCG i realizovani projekat „Budi vojnik“ predstavlja kontinuiranu saradnju. Aplikacija predstavlja živi proces, nešto što se razvija tako da smo uspostavili jaku podlogu i napravili platformu za dalje unapređenje“, istakao je Adilović.

Bonus video: