Vatrogasci u Andrijevici još bez treće smjene

Andrijevica je i dalje jedini grad koji nema treću vatrogasnu smjenu
950 pregleda 1 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg protesta u Andrijevici, Foto: Tufik Softić
Sa prošlogodišnjeg protesta u Andrijevici, Foto: Tufik Softić

Ni godinu dana poslije velikih protesta pripadnika službi zaštite i spasavanja iz svih crnogorskih gradova u Andrijevici, u ovom gradu nije riješen problem noćnog dežurstva, tako da je Andrijevica i dalje jedini grad, ne samo u Crnoj Gori nego i šire, koji nema treću vatrogasnu smjenu.

Treća vatrogasna smjena u Andrijevici ukinuta je polovinom prošle godine „dekretom“ lokalne uprave pod izgovorom da „poslije dvadeset i dva sata nema posla“.

Predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore Predrag Milikić ogorčen je, kako kaže, prije svega stavom građana Andrijevice, koji ne vrše pritisak na lokalne vlasti za povratak treće smjene.

“Mi smo i Savjetu za odbranu i bezbjednost postavili pitanje: da li treba neko nedužan da strada da biste reagovali i da li ste spremni da snosite takvu vrstu odgovornosti, ali nije bilo odgovora”, kaže Milikić.

On posljednju nadu gaji u razgovor sa premijerom Duškom Markovićem, koji je zakazan za danas.

"Pored drugih brojnih problema u ovoj službi o kojima ćemo razgovarati, pokrenućemo i pitanje treće smjene vatrogasne i spasilačke službe u Andrijevici“, najavio je Milikić.

Prema njegovim riječima, jedino što su do sada uspjeli da izdejstvuju je to da vrate koeficijente kolegama u Andrijevici, koji su tom lokalnom odlukom nezakonito bili umanjeni, što je, kako su tvrdili, bila mjera revanšizma prema onima koji se bune zbog ukidanja noćne smjene.

Nakon što je u noćnim satim, izbio veliki požar u selu Navotina, jedino što se dogodilo je da je smijenjen komandir vatrogasne službe u Andrijevici.

"Čak ni taj slučaj ljudima u Andrijevici nije bio opomena da se pobune i da utiču na povratak treće smjene”, rekao je Milikić.

Bonus video: