Đurović: Potraga za nestalim osobama nikad ne zastarjeva

Tokom prvih devet mjeseci ove godine prijavljen je nestanak 131 lica, od kojih je pronađeno njih 123, za kojima je izvršena obustava potraživanja
1317 pregleda 0 komentar(a)
Đurović, Foto: PR Centar
Đurović, Foto: PR Centar

Potraga za nestalim osobama nikad ne zastarjeva, a policijski službenici u Crnoj Gori odmah nakon primanja prijave o nestanku, preduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska, što nije praksa policija u regionu.

To je, u intervjuu za PR Centar, rekao rukovodilac potražne djelatnosti u Sektoru kriminalističke policije, Saša Đurović.

On je kazao da je u 2018. godini Upravi policije prijavljen nestanak 187 osoba, od kojih je 185 pronađeno i za njima je izvršena obustava potraživanja, dok se za dva lica i dalje traga.

„Od navedenog broja nestalih osoba 187, prijavljen je nestanak 82 maloljetnika i svi su pronađeni. Tokom prvih devet mjeseci ove godine prijavljen je nestanak 131 lica. Uprava policije, po osnovu terenskog i operativnog rada, od ukupno nestalih 131 lica pronašla je 123 lica za kojima je izvršena obustava potraživanja, za osam osoba i dalje se aktivno traga. Od 131 osobe, prijavljen je nestanak 40 maloljetnika. Sva maloljetna lica sa pronađena“, rekao je Đurović.

Prema njegovim riječima, prijavu o nestanku u većini slučajeva vrši porodica, rodbina, mještani, socijalne i druge institucije, po mjestu prebivališta nestalog lica nadležnom centru ili odjeljenju bezbjednosti Uprave policije.

„Sektor kriminalističke policije odmah po nestanku obaviještava sve policijske oragnizacione jedinice na teritoriji Crne Gore i hitno nalaže preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrola, operativnih provjera, a posebno kontrole na graničnim prelazima“, naveo je Đurović.

On je pojasnio da se, nakon zaprimanja prijave o nestanku, svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti formira dosije nestalog lica, u kojima se nalaze sve operativne i policijske informacije.

„Tu prije svega mislim na sva prikupljena saznanja od porodice, motiv udaljenja od kuće, psihološki presjek lica i socijalni uslovi nestalog lica“, rekao je Đurović.

On je kazao da se, nakon prikupljenih saznanja i izvršenih operativnih provjera, odmah preduzimaju mjere traganja u mjestu prebavišta, „preduzimaju se nacionalne mjere traganja na cjelokupnoj teritoriji Crne Gore i po potrebi, posredstvom Interpola, obaviještavaju se policije u regionu ili u inostranstvu“.

„To znači da imamo operativna saznanja da se nestalo lice nalazi u regionu ili negdje šire“, pojasnio je Đurović.

U okviru tih mjera traganja, kako je dodao, obavezno se koriste štampani ili elektronski mediji, davanjem fotografije i opisa nestalog lica.

„Takođe se intenzivno preduzimaju terenske provjere, provjere u državnim ustanovama (đačkim domovima, zdravstvenim ustanovama, obrazovnim i vjerskim institucijama, ugostiteljskim objektima)“, rekao je Đurović.

Takođe se, kako je rekao, uporedo vrši provjera telefonskog saobraćaja i njegovo lociranje, „a kontinuirano se preduzimaju pretrage terena, pregledi, pretresi, obilazak otvorenih i zatvorenih prostora u mjestu prebivališta, gdje postoje operativna saznanja da se tu lica okupljaju“.

Na pitanje koji su to najčešći uzroci nestanka lica, Đurović je pojasnio da dosadašnje policijske aktivnosti koje su preduzimane u okviru te problematike pokazuju da su najčešći uzroci nestanka ili udaljenja od kuće prije svega porodični problemi.

„Zatim, sklonost asocijalnom ili devijantnom ponašanju, psihosomatski, emotivni, finansijski, loše ocjene i problemi u školskim institucijama. To su najčešći uzroci udaljavanja, odnosno nestanka lica“, rekao je Đurović.

Upitan koliko vremena je potrebno da prođe da bi se neka osoba smatrala nestalom i da bi policija preduzela aktivnosti, Đurović je kazao da odmah nakon zaprimanja prijave o nestanku, policijski službenici preduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska nestalog lica.

„Nije praksa kao kod policija u regionu da prođe 24 sata, a kod nekih 48 sati. Službenici Uprave policije Crne Gore odmah preduzimaju mjere i radnje“, pojasnio je Đurović.

Potraga za nestalim licima, kako je istakao, ne zastarijeva.

„Ona se obnavlja i na lokalnom i na nacionalnom i na međunarodnom nivou sve do njihovog pronalska ili pronalaska beživotnog tijela. Jedino nadležni sud može da donese rješenje o proglašenju nestalog lica mrtvim, shodno Zakonu o vanparničnom postupku“, kazao je Đurović.

Bonus video: