Atlas TV dobila frekvenciju iako je bez produkcije

Prema izdatom odobrenju TV Atlas je, tvrde iz AEM-a, obavezna da proizvodi najmanje 54 odsto sopstvene produkcije . Iz Atlas grupe juče nije jasno odgovoreno zašto nema sopstvene produkcije na programu TV Atlas, već su rekli da se vrše veliki pritisci na njih.
222 pregleda 8 komentar(a)
sjednica Savjet AEM, Foto: Boris Pejović
sjednica Savjet AEM, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.03.2018. 14:37h

Agencija za elektronske (AEM) medije utvrdila je da televizija (TV) Atlas nema sopstvenu produkciju, iako bi je morala imati prema Zakonu o elektronskim medijima i Odobrenju za emitovanje programa.

AEM je zbog toga, kako su objasnili za “Vijesti”, pokrenuo postupak protiv Atlasa, kako bi utvrdila da li je došlo do kršenja zakona.

Kompanija u stečaju RTV Atlas je krajem 2016. godine trajno prenijela odobrenje za emitovanje TV programa na drugo preduzeće Atlas grupe - “Atlas media group”. Od tada TV Atlas reemituje program koji je proizvela kompanija u stečaju, tokom koga 36 zaposlenih koji su prozvodili te TV emisije, potražuje svoja dugovanja.

Iz Atlas grupe, na čijem čelu je biznismen Duško Knežević, juče nijesu odgovorili na pitanje da li je njihovo preduzeće "Atlas media group" imalo ugovore i prava, na osnovu kojeg je emitovalo emisije njihove druge kompanije RTV Atlas u stečaju.

Stručne službe AEM-a su monitoringom u oktobru i novembru 2017. utvrdile da Atlas TV nema svoju produkciju. I to više od pola godine nakon prenosa odobrenja.

Agencija, međutim, tada nije oduzela odobrenje za emitovanje, kako propisuje zakon, već omogućala novoj kompaniji Atlas grupe da ispravi stanje. “Analizom kvantitativne obrade tih podataka... zaključeno je da 'Televizija Atlas' nema sopstvene produkcije ”, piše u odgovoru AEM-a.

Zakon predviđa da će se odobrenje oduzeti emiteru ukoliko “ne realizuje strukturu programa i druge programske obaveze u skladu sa podnesenom prijavom na javni konkurs ili zahtjevom za izdavanje odobrenja” ili “ne dostavi valjane dokaze o sopstvenoj produkciji i koprodukciji u skladu sa zahtjevom Agencije .

Prema izdatom odobrenju TV Atlas je, tvrde iz AEM-a, obavezna da proizvodi najmanje 54 odsto sopstvene produkcije . Agencija je utvrdila i da se TV Atlas ne pridržava programske šeme, odnosno strukture programa koja je dostavljena prilikom izdavanja odobrenja.

Agencija je zato upozorila TV “Atlas” da usaglasi program sa prijavljenom šemom ili da podnese Savjetu zahtjev za promjenu strukture programa ukoliko želi da nastavi sa emitovanjem. Preduzeće “Atlas media group” je podnijelo pomenuti zahtjev i postupak po njemu je u toku.

Iz Atlas grupe juče nije jasno odgovoreno zašto nema sopstvene produkcije na programu TV Atlas. “Atlas grupa je je u prethodnom periodu kroz znatna ulaganju u tehnološke i ljudske resurse u Atlas Media Group pokušala da nađe mogućnost održivog nastavka rada Atlas TV... Kako zbog nelojalne konkurencije, uslova na tržištu koji ograničavaju rad crnogorskih televizijskih emitera tako i zbog medijskih pritisaka, pritisaka različitih interesnih grupa koje žele da zadrže monopol i uticaj, to se pokazalo kao izuzetno teško”, piše u odgovoru Atlas grupe.

Prema finansijskom iskazu RTV Atlas iz 2017. ta firma posluje sa 7,4 miliona gubitka, dok duguje 4,3 miliona. Pet firmi kojima se najviše duguje su Atlas grupa d.o.o. 1.227.040 eura, Poreska uprava 882.209 eura, Radiodifuzni centar 118.884, Atlas media grupa 101.260 eura i 800 hiljada eura za 36 bivših radnika.

Bonus video: