Livada u Budvi skuplja od poslovnih prostora u TQ Plazi

Prvom procjenom zemlja naspram TQ Plaze vrijedi 1.250.323 eura, čak pet puta manje od vrijednosti koja je protokolom o razmjeni sa kompanijom “Velja Voda lux” zaključena
9722 pregleda 15 komentar(a)
Procjena višestruko napumpana: Livada isperd TQ Plaze, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Procjena višestruko napumpana: Livada isperd TQ Plaze, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Ažurirano: 11.10.2019. 21:02h

Protokol o razmjeni nepokretnosti između Opštine Budva i tivatske kompanije "Velja Voda Lux", koji je prije tri dana zaključio gradonačelnik Marko Bato Carević, mogao bi da doživi fijasko, zbog sumnje da procjena zemlje koja prelazi u vlasništvo lokalne uprave je višestruko "napumpana".

Na to ukazuju dvije procjene zemlje koje su rađene u protekloj polovini godine na zahtjev opštinskog Sekretarijata za zaštitu imovine, a koje su višestruko manje od one koju je uradio vještak angažovan od strane tivatske firme, a koja je prihvaćena protkolom.

Protokol koji nije pravno obavezujući, jer prvo treba da aminuje Ministarstvo finansija, a potom da dobije i zeleno svjetlo od lokalnog parlamenta, predviđa da Opština preuzme u svoje vlasništvo zelenu parcelu u srcu grada od 2.947 kvadrata, preko puta kompleksa TQ Plaza, a da zauzvrat tivatskoj kompaniji, koja je vlasnik tog atraktivnog komada zemlje, ustupi čak 4.891 kvadrat poslovno-stambenog prostora u kompleksu TQ Plaze.

Ovakva razmjena nepokretnosti gdje je komad zemlje procijenjen duplo više od izgrađenog, iako se radi o lokacijama koje se praktično graniče, urađen je na osnovu procjena koje su uradili sertifikovani procjenitelji.

Procjenu nepokretnosti u TQ Plazi za potrebe Opštine uradila je komisija Uprave za nekretnine koja je poslovno-stambene prostore procijenila na ukupno 6.685.527 eura, dok je procjenitelj Saša Zejak za potrebe tivatske firme njihovu parcelu procijenio 6.188.700 eura.

Međutim, sumnje da je protokolom Opština previše dala poslovno-stambenog prostora su podgrijane nakon saznanja da je Sekretarijat za pravnu zaštitu u protekloj polovini godine uradio dvije procjene pomenute zemlje.

Prvom procjenom zemlja naspram TQ Plaze vrijedi 1.250.323 eura, čak pet puta manje od vrijednosti koja je protokolom zaključena. Drugom procjenom koju su uradili sudski vještaci zemlja je donekle vrednija i procijenjena je na 1.606.832 eura, praktično tri puta manje od one iz protokola.

Protokolom Opština preuzima livadu koju namjerava da pretvori u park, a ispod njega gradi četvoroetažnu garažu.

Ono što je zapalo u oko je da je kvadrat zemlje i po nekoliko puta skuplji od kvadrata poslovnog i stambenog prostora u TQ Plazi. Naime, Uprava ze nekretnine procijenila je poslovno-stambene prostore od 860 eura do 1.829 eura po kvadratu, dok je kvadrat livade procijenjen od nezavisnog procjenitelja 2.100 eura.

Obrazloženje zbog čega je zelena površina ovoliko procijenjena je to što je riječ o građevinskom zemljištu na kojem je ucrtan šestospratni kondo hotel, a niska cijena poslovno-stambenog prostora u lameli C TQ Plaze je takva pošto unutrašnjost nije uređena i treba uložiti dosta novca.

Protokol bi mogao ponovo da podijeli koaliciju, poput onoga, koji je Carević zaključio sa turskim investitorima okupljenim oko firme "Mia investments", a kojim je gradu trebalo da bude poklonjen vrtić.

To je izazvalo oštru reakciju koalicionih partnera iz redova Demokrata, Crnogorske i URA koji su zatražili poništenje protokola, smatrajući da time turski investitori, za koje se sumnja da samo formalno vode firmu, a iza njih se kriju crnogorski visokopozicionirani političari, namjeravaju da za milionski biznis gradnje stanova za tražište na lokalitetu Jadranskog sajma, gradnjom vrtića dobiju naklonost grada.

Bonus video: