Deceniju čekaju obeštećenje za uništeno imanje

Prilikom gradnje puta u Stabni u Pivi prije deset godina na imanje Bajagića istovareno preko hiljadu kubika šuta koji je kiša raznijela po cijelom imanju
4424 pregleda 2 komentar(a)
Dobili samo obeštećenje za “ukos sijena”: Slobodan i Božidar Bajagić, Foto: Luka Zeković
Dobili samo obeštećenje za “ukos sijena”: Slobodan i Božidar Bajagić, Foto: Luka Zeković

Braća Slobodan i Božidar Bajagić čitavu deceniju ne mogu da naplate štetu nastalu devastacijom najmanje 10.000 kvadrata, na pet parcela njihovog privatnog zemljišta i livada u Pivi, do koje tvrde da je došlo tokom izgradnje puta duž pravca Stabna-Republika Srpska.

Sudovi su, saopštili su Bajagići, nakon nepotpunih vještačenja odbijali da im isplate punu nadoknadu štete koju su tražili u iznosu od oko 25.000 eura. Oni tvrde da im je vještak poljoprivredne struke “nakon instrukcija njihove bivše advokatice Vere Mijanović iz Nikšića” procijenio štetu, za period od tri godine i to samo za “ukos sijena”.

“Advokatica Mijanović je prisustvovala samo na dva ročišta i neovlašteno 26. septembra 2019. godine dala zadatak vještaku poljoprivredne struke da izvrši procjenu štete za ukos sijena, za period od tri godine prije podnošenja tužbe, umjesto za devastaciju 16.070 m2 i ukos sijena”, kazao je Slobodan Bajagić.

Tužba je podnijeta protiv Opštine Plužine, Elektroprivrede, te Hidrocopa Podgorica i Mehanizacije i programata, Osnovnom sudu u Nikšiću 2011. godine. Opština Plužine i EPCG bili su investitori, a Hidrocop i Mehanizacija izvođači radova 2009. godine.

Bajagići su podnosili krivične prijave protiv advokatice i postupajućeg sudije u ovom sporu, ali su one odbijene. I Advokatska komora je odbila prijavu protiv Mijanović.

Slobodan Bajagić tvrdi da se to desilo sa velikim zakašnjenjem, i da je Advokatska komora odbila prijavu “iz razloga što prijavljena nije sastavljala tužbeni zahtjev, a disciplinski tužilac nije htio da pročita stav na kraju tužbenog zahtjeva, gdje piše da je uništeno najmanje 10.000 m2”, dostavljajući dokumentaciju o slučaju.

“Nakon izjašnjenja advokatice na ročištu 26. septembra 2016. tražili smo riječ od sudije radi opoziva izjašnjenja naše ponomoćnice, ali sudija nije dozvolio, izjavljujući da nije ništa više potrebno jer je punomoćnik precizno podnio zahtjev. Zbog toga kao oštećeni nisam potpisao zapisnik, a Božidar je potpisao pa ga precrtao”, rekao je Slobodan.

bajagići
Dio imanja Bajagića(Foto: Arhiva)

Vještak građevinske struke, naveo je Bajagić, samo na jednom mjestu, gdje je velika šuma, utvrdio je da je lagerovano 452 m3 (kubika) zemlje, dok istočno od nasipa gdje je strmina veća od 70 stepeni, lagerovano je više od 600 m3 zemlje.

“Usljed kišnog perioda i zatvaranja propusta, lagerovana zemlja je skliznula na parcelu Luge i potpuno je uništila. Sud je odbio procjenu za devastaciju i predmet je još kod Višeg suda”, ukazao je Bajagić.

Advokatica: Profesionalno sam postupala

Advokatica Vera Mijanović iz Nikšića kazala je "Vijestima" “da je profesionalno postupala u ovom slučaju, koji je preuzela u poodmakloj fazi, nakon što je preminuo prethodni advokat” Bajagića.

“Ostali su mi dužni za troškove, pa sam pred Osnovnim sudom u Podgorici pokrenula parnicu protiv njih i tražim nadoknadu troškova”, kazala je advokatica Mijanović.

Bonus video: