Od karcinoma u Crnoj Gori godišnje oboli 3.000 ljudi, 1.500 umre

Profesor na Univerzitetu Sorbona, Žozef Gligorov, poručuje da je u borbi protiv kancera najvažnija preventiva, rano otkrivanje, edukacija ljekara, a zatim i dostupnost terapije
6079 pregleda 6 komentar(a)
Gligorov - profesor na Univerzitetu Sorbona i predsjednik Mediteranskog udruženja onkologa, Foto: Privatna arhiva
Gligorov - profesor na Univerzitetu Sorbona i predsjednik Mediteranskog udruženja onkologa, Foto: Privatna arhiva

Crna Gora je u posljednjih 10 do 15 godina ostvarila izvandredan napredak u uvođenju novih tehnologija i dostupnosti ljekova protiv malignih bolesti, iako ima još potrebe i prostora za uanpređenje u liječenju kancera. To je ocijenio Žozef Gligorov, profesor na Univerzitetu Sorbona u Parizu.

Gligorov, koji je predsjednik Mediteranskog udruženja onkologa, tvrdi da su na prvom mjestu u borbi protiv malignih bolesti preventiva, rana dijagnostika i edukacija.

"Prevencija je broj jedan, najbolji lijek protiv raka je nemati rak, a važna je i edukacija ljekara i građana koji žive na nekoj teritoriji, jer je dio kancera izlječiv ako ima skrininga i rane dijagnoze”, kazao je Gligovov "Vijestima".

On je istakao da je na drugom mjestu u borbi protiv kancera dostupnost terapije, jer postoji mnogo kvalitetnih ljekova koji omogućuju pacijentima da se izliječe ili žive dugo i kvalitetnije.

"U Crnoj Gori ima još posla, ali mislim da ste na pravom putu. Kada je riječ o dostupnosti ljekova i tehnologija protiv kancera, tu ste vjerovatno među prvima u regionu”, ocijenio je Gligorov.

Tema ovogodišnjeg kongresa Mediteranskog udruženja onkologa, koji je okupio veliki broj stručnjaka iz ove oblasti, upravo je dostupnost ljekova protiv kancera i opreme u regionu.

Direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju u Kliničkom centru Vladimir Todorović, kazao je da je kongres prilika da ljekari sagledaju prioritete za sve zemlje, kome šta nedostaje i kako prevazići prepreke.

On je kazao da više od 3.000 stanovnika Crne Gore godišnje oboli od kancera, a 1.500 umre.

"To je ogroman broj za malu Crnu Goru. Kada gledamo trendove u Evropi, očekuje se veliki porast oboljelih u sljedećih 20 godina i moramo da se pripremimo za epidemiju karcinoma. Ne treba da plašimo ljude sa tim, jer karcinom je sve više izlječiv, naročito ako se otkrije u ranom stadijumu i ako se radi na preventivi”, istakao je Todorović.

On je kazao da se mora raditi na preventivi, podsjetivši da je krenula kontrola potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, ali i da se moraju pojačati skrining programi koji će otkrivati karcinome u ranom stadijumu. Todorović je ocijenio da je i nabavka nove opreme važna, te da će nakon nabavke novog lineralnog akceleratora za radioterapiju (zračenje pacijenata oboljelih od kancera) imati kliniku bez listi čekanja.

"Imali smo problem i sa kvarovima aparata, ali radi se i na tome. Sve je skupo i ne može se raditi od danas do sjutra. Izazov je i odliv doktora iz regiona i nadam se da ćemo novim uslovima rada uspjeti da mladi doktori nađu budućnost u Crnoj Gori”, ocijenio je Todorović.

Gligorov je juče kazao i da je cilj kongresa, koji se održava u Bečićima, da se vidi koji su noviteti u posljednje dvije godine i kako ih primijeniti u praksi, znajući da države možda nemaju sredstava, te da je ovo prilika da se poruči političarima koliko su ovi trendovi važni za liječenje pacijenata.

Bonus video: