Spužani traže da se farma svinja iseli

Za 3. novembar najavljen novi skup kako bi se građani obavijestili o tome šta je tužilaštvo preduzelo po prijavi
6795 pregleda 9 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Jelena Jovanović
Sa protesta, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 13.10.2019. 19:34h

Mještani Grba i aktivisti Koalicije za održivi razvoj (KOR) zatražili su da se farma svinja firme “Niksen - Čavor” iseli iz Spuža na drugu lokaciju gdje će biti sprovedene sve propisane mjere zaštite životne sredine.

Zahtjev mještana
Zahtjev mještana(Foto: Jelena Jovanović)

Okupljeni su prošetali i do kapije firme kako bi vlasniku firme, Draganu Čavoru, "pokazali da se ne šalimo", te da okupljeni nisu u Grbe "došli sa neba", već "mnogo ranije od Čavora".

Jelena Jovanović
Zahtjevi mještana(Foto: Jelena Jovanović)

Okupljeni tvrde da su prije protesta na farmi "zatvorili sve objekte, isključili ventilatore kako novinare i građani koji su došli sa strane da ih podrže ne bi osjetili smrad".

protest Spuž
Zahtijevaju da se farma svinja iseli: Sa protesta(Foto: Jelena Jovanović)

Mještanin Goran Goran Đuričković najavio je da će sjutra tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv Čavora i kompanije "Niksen trejd".

On je za 3. novembar najavio novi skup, na istom mjestu u isto vrijeme, kako bi obavijestili građane što je do tada preduzelo tužilaštvo po prijavi.

"Naša djeca, danas umjesto da uče, moraju biti ovdje. Mnogo mi je teško da pričam... Možda bi gospodin Čavor volio sve nas sad da pregazi radi svog džepa i džepa onih koji su sa njim u talu, e nećemo mu dozvoliti", rekao je mještanin Dragan Đuričković.

Dragan Đuričković
Dragan Đuričković(Foto: Jelena Jovanović)

Aleksandar Perović iz Ozona kazao je da je javno zdravlje i zdrava životna sredine jedino što spaja.

Dodao je da će, zbog ugrožavanja životne sredine, pozvati sugrađane na negativnu kampanju, odnosno da ne kupuju proizvode zagađivača.

Od firme “Niksen - Čavor”se traži da ne ispušta fekale direktno u rijeku Zetu i vodoizvorište Kraljičino oko.

Mještani tvrde da vlasnik farme esvinja ništa ne čini kako bi popravio takvo stanje, i da se nesnosni, neprijatni mirisi sa farme svinja godinama šire spuškim naseljem.

Bonus video: