UČESTVOVALA DJECA IZ TRI PODGORIČKE ŠKOLE

CGO organizovao radionicu: Osnovci učili o filmu i ljudskim pravima

Sa djecom su radili crnogorski reditelji Andro Martinović i Nemanja Bečanović
553 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: CGO
Sa radionice, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je radionicu, od 9. do 13. oktobra 2019, o filmskom i medijskom stvaralaštvu u oblasti ljudskih prava.

Radionica je dio projekta Putujuća fabrika filma UBRZAJ, a okupila je osnovce uzrasta od 11 do 15 godina.

"Radionica je imala pet modula: tehnike snimanja, uvod u filmsku umjetnost, praksu montiranja dokumentarnog filma, osnovni principi režije i dramaturgije, i odnos ljudskih prava i filma. Kroz kombinaciju predavanja i praktičnog rada, osnovci su imali priliku da se upoznaju sa konceptom ljudskih prava kroz vizuru filma kao moćnog medija komuniciranja brojnih pitanja, ali i da razvijaju svoje kreativne vještine", saopšteno je iz CGO.

Sa njima su radili crnogorski reditelji Andro Martinović i Nemanja Bečanović.

"Rad sa djecom, za nekoga ko uglavnom radi sa studentima, predstavlja vrlo inspirativno i zanimljivo iskustvo. Način na koji oni posmatraju stvari i usvajaju nova saznanja o filmu pokazuje koliko su djeca zapravo željna da se upoznaju sa medijem koji vole i sa kojim se "druže" od ranog djetinstva. Ovaj živahan i interaktivni rad sa osnovncima, meni je dao direktan uvid u njihovo divergentno i kreativno razmišljanje, taj potencijal koji evidentno imaju sva djeca, a kojem obrazovni sistem, nažalost, ostavlja malo prostora", naveo je Bečanović nakon okončane petodnevne radionice.

On je dodao da su ovakve radionice neophodne djeci da precipiraju film kao umjetnost.

"Dok se tokom obrazovanja susreću sa književnošću, muzikom i slikarstvom, neophodno je da se kod njih razvije svijest i da je film podjednako važan stvaralački diskurs, kao i druge umjetnosti. Posebna važnost ove radionice je i u tome što djeca brzo stiču svijest o tome da film nije samo puka zabava, nego i odgovorna i angažovana društvena djelatnost, koja je dostupna i obraća se najširoj publici", zaključio je Bečanović.

Feđa (11 godina), učenik OŠ "Maksim Gorki", kaže da mu je tokom radionice bilo veoma zanimljivo jer je naučio dosta novih stvari.

"Naučio sam šta je rakurs, kako se snima kadar, itd. Mogao bih sad i sam napraviti jednu scenu. Gledali smo i razne filmove koji su bili jako zanimljivi, od nijemog filma u kojem glumi Čarli Čaplin do "Farme pilića", koji je dobio preko 50 nagrada. Predavači si bili odlični", objašnjava on.

Katarina (14 godina), učenica OŠ "Sutjeska", smatra da je radionica bila odlična, ali da je prekratko trajala.

"Trebalo nam je još vremena za praktični dio. Super je bilo što smo gledali različite filmove i učili iz njih, samo da je još bilo više vremena da i sami vježbamo i radimo. Mnogo sam naučila i već sam ovaj program preporučila i svojim prijateljima iz škole jer je sjajan", kaže Katarina.

Petodnevni program je uspješno završilo 20 osnovaca iz tri podgoričke osnovne škole – OŠ "Oktoih", OŠ "Sutjeska" i OŠ "Maksim Gorki".

Diplome za uspješno pohađanje su dobili: Milun Čabarkapa, Mara Džankić, Lana Đurović, Ksenija Kumburović, Jana Mijatović, Jovan Praščević, Mia Radović, Simona Radulović, Tara Radulović, Matej Sredanović, Marko Stanković, Kristina Stijepović, Branko Vuković, Feđa Žugić, Veljko Mirković, Milica Kaluđerović, Katarina Cenov, Helena Rapaić, Ivona Čeko i Isidora Turukalo.

"Imajući u vidu odlične reakcije osnovaca i njihovo veliko interesovanje, CGO će pokušati da slične programe organizuje u nastupajućem periodu, jer oni doprinose opštem snaženju kulture ljudskih prava u Crnoj Gori i medijskom i filmskom opismenjavanju jedne važne grupacije koja rijetko ima priliku da učestvuje u ovakvim radionicama. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete Vlade Crne Gore", zaključuje se u saopštenju CGO.