Istraživanje "Da odzvoni nasilju": 50 odsto srednjoškolaca smatra da su transrodne osobe poremećene

Istrazivanje je finansirala EU, a partneri su NVO Spektra, Juventas, Udruženje Roditelji, Unija srednjoškolaca, Ministarstvo javne uprave, Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju
1585 pregleda 4 komentar(a)
Da odzvoni nasilju, Foto: Borko Ždero
Da odzvoni nasilju, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 14.10.2019. 19:53h

Istraživanje o diskriminaciji transrodnih i rodno varijantnih učenika/ca u srednjim školama Crne Gore pokazalo je da srednjoškolci imaju podijeljena mišljenja o tome da li su rod i pol isto.

Njih 46 odsto smatra da su isto, dok se 42 odsto njih izjasnilo da smatra da rod i pol nisu isto. Zbog negativnih stavova okoline, većina rodno nekonformišućih i trans osoba ima mali broj prijatelja u školi, navodi se u rezultatima istraživanje "Da odzvoni nasilju".

Istraživanje je pokazalo da 50 odsto srednjoškolaca smatra da su transrodne osobe mentalno poremećene i 38 procenata da nije normalno da osoba želi da promijeni pol.

Kako se navodi, 40 odsto ispitanika smatra da transrodne osobe ne treba da imaju pravo na besplatnu promjenu pola.

Ispitivanje je urađeno u deset srednjih skola na području Crne Gore, odnosno 734 đaka su učestvovala u anketiranju.

Istrazivanje je finansirala EU, a partneri su NVO Spektra, Juventas, Udruženje Roditelji, Unija srednjoškolaca, Ministarstvo javne uprave, Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni na okruglom stolu, koji je počeo u Podgorici.

Izvršni direktor Asocijacije Spektra Jovan Ulićevic kazao je da je veoma važno da se i roditeljima transrodnih osoba pruži podrška. Kako je pojasnio danas ima nekoliko porodica koje prihvataju takve osobe.

"Kada sam pričao sa majkom o tome, nisam naišao na podršku. Moji roditelji u tom periodu, kada je bilo malo informacija o tome, jednostavno se nisu snašli", kazao je Ulićević.

Bonus video: