KAMPANJA MEDIJSKE PISMENOSTI

UNICEF-ovi volonteri: Mladi reporteri preuzeli Ministarstvo kulture

Povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“ danas preuzeli Ministarstvo kulture
589 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Ministarstvu, Foto: Duško Miljanić
Danas u Ministarstvu, Foto: Duško Miljanić

Djeca i mladi će ubuduće aktivnije učestvovati u kreiranju strategija koje se odnose na kulturne politike namijenjene najmlađoj publici, a Ministarstvo kulture će uvijek podržati svaku aktivnost u kulturi koja se odnosi na djecu i njihovo kreativno djelovanje. To je obećao ministar kulture Aleksandar Bogdanović u razgovoru sa UNICEF-ovim volonterima – mladim reporterima kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, koji su povodom proslave 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta danas preuzeli Ministarstvo kulture.

“Aktuelni petogodišnji Program razvoja kulture ističe sljedeće godine, i pred nama je period kada ćemo započeti sa kreiranjem novog petogodišnjeg strateškog dokumenta. Ovu priliku koristim da vas pozovem da nam se pridružite i aktivno učestvujete u programiranju naših obaveza u oblasti kulturnih potreba djece i mladih, jer nam je važno da čujemo vaš glas,” kazao je Bogdanović.

Istraživanje kampanje medijske pismenosti pokazalo je da dvije trećine djece u Crnoj Gori nije bilo u pozorištu tokom prošle godine; 75% djece nije bilo u muzeju; 85% nije bilo na izložbi slika; skoro dvije trećine nije bilo na muzičkom koncertu.

Mlada reporterka Nađa Lalović istakla je da ovi podaci ukazuju na značajno obrazovno i kulturno siromaštvo djece, a samim tim i duhovno siromaštvo jedne zemlje. I ministar je saglasan sa tom ocjenom i zamolio je mlade ljude za pomoć kako bi utvrdili razloge zbog kojeg djeca i mladi imaju takav odnos prema konzumiranju kulturnih i umjetničkih sadržaja u našoj zemlji.

Danas u Ministarstvu
Danas u Ministarstvu(Foto: Duško Miljanić)

„Tako bismo mogli zajedničkim snagama da pronađemo i dobro rješenje i pravi odgovor na ovakav odnos mladih prema kulturnim aktivnostima. Takođe smatram da ovom izazovu moramo pristupiti sistemski, tačnije da uključimo širu društvenu zajednicu i više različitih resora,“ poručio je Bogdanović.

Mlada reporterka Jovana Popović podsjetila je ministra da u našoj zemlji ima puno djece koja bi rado išla na muzičke koncerte, pozorišne predstave, gledala balet ili operu, ali jednostavno nemaju tu mogućnost, jer u njihovim gradovima se tako nešto ne nudi ili se nudi jako rijetko, naročito na sjeveru zemlje.

Bogdanović je odgovarajući na ovo pitanje obećao da će programi svih ustanova kulture koje su u nadležnosti Ministarstva biti dostupni i vidljivi u svim crnogorskim gradovima, a ne samo na matičnoj sceni.

„Tako će Crnogorsko narodno pozorište i Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ svoje predstave igrati pored Podgorice i Cetinja, i na scenama u drugim gradovima južnog i sjevernog dijela Crne Gore. Isto pravilo važiće i za koncerte Muzičkog centra i izložbe Centra savremene umjetnosti,“ kazao je Bogdanović.

Mladi reporteri podsjetili su i na činjenicu da se gotovo svaka kulturna aktivnost plaća, a imajući u vidu naš standard veliki broj roditelja ne može priuštiti da svoju djecu upiše u umjetničke škole ili centre, kako bi razvijala svoje talente, ali se i kulturno opismenila. „Zato smatramo da je neophodno da država omogući i podrži što više besplatnih kulturnih aktivnosti za djecu i mlade širom Crne Gore,“ poručio je mladi reporter Miljan Vlahović.

Ministar ipak smatra da za sticanje kulturnih navika nijesu neophodna velika novčana izdvajanja, te da je većina kulturnih programa dostupna i djeci i odraslima bez ikakave nadoknade.

„Posjete koncertima umjetničke muzike, likovnim izložbama, promocijama knjiga su besplatne, dok je za organizovane posjete pozorištima, filmskim projekcijama ili muzejima, naknada simbolična,“ kazao je Bogdanović i dodao da će Ministarstvo uvijek podržati svaku aktivnost u kulturi koja se odnosi na djecu i njihovo kreativno djelovanje.

Mlada reporterka Dunja Sekulović, inače učenica Srednje baletske škole Vasa Pavić, ukazala je kako mlade balerine nemaju adekvatnu salu za vježbanje, a ni scena nije adekvatna za izvođenje profesionalnih baleta. Ministar Bogdanović je najavio da će razgovarati s ministrom prosvjete Damirom Šehovićem o rješavanju ovog pitanja.

Mladi reporteri su se zahvalili ministru Bogdanoviću što im je na jedan dan ustupio svoje mjesto u Ministarstvu kulture i podsjetili da djeca i mladi kroz umjetnost razvijaju kreativnost i uče da na originalan i ubjedljiv način izražavaju emocije i stavove.

“Zato danas kada smo preuzeli Ministarstvo kulture Crne Gore poručujemo – Kultura za svako dijete!” zaključila je mlada reporetrka Dunja Sekulović.

Na kraju razgovora Bogdanović je, inspirisan podacima iz istraživanja koji pokazuju da svako peto dijete uzrasta 9-17 godina nije pročitalo nijednu knjigu van školskih lektira u posljednjih godinu, mladim reporterima poklonio knjigu „Crnogorske dinastije“ i poručio: „Čitajmo što više, birajmo šta čitamo!“.

Kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” pokrenuli su Agencija za elektronske medije Crne Gore i UNICEF u februaru prošle godine. Godinu dana nakon njenog početka, svaki drugi građanin Crne Gore čuo je za ovu kampanju koja ima za cilj podsticanje razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanje kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori. Kampanja je nedavno dobila i Globalnu nagradu medijske pismenosti koju dodjeljuje Globalno udruženje medijske pismenosti koje vodi UNESKO u saradnji sa Alijansom civilizacija Ujedinjenih nacija i medjunarodnom mrežom univerziteta.