SLIJEDI GRADNJA VRTIĆA I REKONSTRUKCIJA SPORTSKE HALE

Otvorena škola u Plavu, vrijedna 230 hiljada eura

Ministar prosvjete, Damir Šehović, rekao je da je to samo jedna u nizu uspješno završenih investicija Ministarstva prosvjete u obrazovnu infrastruktruru na teritoriji Opštine Plav
1380 pregleda 1 komentar(a)
Sa svečanosti u Plavu, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa svečanosti u Plavu, Foto: Ministarstvo prosvjete

U plavskom Vojnom selu otvorena je nova škola, vrijedna 230 hiljada eura a, kako je najavljeno iz Ministarstva prosvjete, slijedi gradnja vrtića i rekonstrukcija sportske sale.

Kako se navodi, kapacitet škole je preko stotinu djece, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo oko 230 hiljada eura.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, rekao je da je to samo jedna u nizu uspješno završenih investicija Ministarstva prosvjete u obrazovnu infrastruktruru na teritoriji Opštine Plav.

On je najavio nova ulaganja u Plav, ističući planiranu gradnju novog plavskog vrtića ukupne vrijednosti preko milion eura i rekonstrukciju sportske sale, za koju će biti izdvojeno 120 hiljada eura.

Kako je saopštio Šehović, ukupna investicija Ministarstva prosvjete u školi bila je 230 hiljada, a od toga 185 hiljada eura kroz osnovni ugovor, 30 hiljada za uređenje terena, zaštitnu ogradu i opremanje objekta, a dio za izradu projekta i nadzor.

"Ono što je posebno važno jeste da je riječ o modernom, savremenom objektu, koji je rađen sa najsavremenijim materijalima i koji je energetski efikasan. Jer mi sa podjednakom pažnjom i kvalitetom radimo na velikim, gradskim školama kao i manjim, seoskim", istakao je Šehović.

On je najavio nove obrazovne investicije u Plav i Gusinje.

"Nedavno smo otvorili sportske terene u Plavu vrijedne oko 250 hiljada eura, koji spadaju u red najsavremenijih u Crnoj Gori. I Gusinje će narednih dana i zvanično dobiti sportske terene vrijedne oko 300 hiljada eura, koji su rađeni sa Fondacijom "Gusinje", kazao je Šehović.

Damir Šehović
Šehović u Plavu(Foto: Ministarstvo prosvjete)

Naredni korak je, dodao je on, izgradnja novog plavskog vrtića vrijednog više od milion eura.

"Ne manje važna je i planirana rekonstrukcija sale Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava vrijedna oko 120 hiljada eura, koja je i centralna sportska sala u opštini Plav", kazao je Šehović.

Kako je rekao, ni osnovna škola "Petar Dedović“ iz Murina neće biti zapostavljena.

"Planiramo rekonstrukciju dva područna odjeljenja ove škole, Velika i Ržanica, ukupne vrijednosti 70 hilljada eura", dodao je Šehović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo prosvjete, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, u posljednje dvije i po godine rekonstruisalo preko 200 obrazovnih objekata, a vrijednost nedavno završenih ili planiranih projekata iz obrazovanja samo u plavskoj opštini na nivou od oko dva miliona eura.

Predsjednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević rekao je da takve investicije donose zamah u Opštinu.

"One pokazuju da, kad se ima volje, može se načiniti ozbiljan iskorak u uslovima u kojima borave naša djeca, a što je pokazano i nedavno otvorenim sportskim terenima škole "Hajro Šahmanović". Vodeći računa o obrazovanju na teritoriji plavske opštine, mi vodimo računa o svojoj budućnosti«, rekao je Barjaktarević.

U Plavu je, prema njegovim riječima, aktivno šest gradilišta, a ukupna vrijednost investicija na teritoriji opštine je blizu šest miliona eura.

Direktor škole “Hajro Šahmanović” Igor Vukanić osvrnuo se i na istorijat škole u Vojnom selu.

"Još 1926. godine, osnovana je škola u blizini ove koju danas otvaramo. Kasnije, 1953. godine, se nastava preselila u Dom omladine Vojno selo, koji se nalazio na ovom mjestu i taj objekat je bio otvoren do prije par godina", rekao je Vukanić.

Nakon toga, rekao je on, škola nije bila u funkciji sve do danas.

"Sve do danas kada imam čast i zadovoljstvo da otvorim faktički novi objekat na istom tom mjestu. Vrijednost više današnjem otvaranju daje i podatak da je ova škola uvijek ostvarivala svoju vaspitno-obrazovnu funkciju, jer su iz nje izlazili doktori, inženjeri i drugi brojni uspješni pojedinci", rekao je Vukanić.