MEĐUNARODNI DAN SEOSKIH ŽENA

Nikšić: Ženama na pijaci poklonili cvijet

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine, tokom IV UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu, te se obilježava svake godine 15. oktobra
1799 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena i Svjetskog dana pješačenja, biciklistički klub "Perun" i NVU "Putevima predaka" iz Nikšića je i ove godine organizovao pješačku turu od Trebjese do gradske pijace, gdje su ženama koje tamo imaju štandove poklonili cvijet.

Učenici iz Osnovne škole "Mileva Lajović Lalatović" i djeca iz vrtića "Kosovka djevojka" ženama su pored cvijeta, uručili i prigodne poklone, dok su mališani iz vrtića za njih pripremili i čestitke. 

Nagrađeni su zdravom organskom hranom, zagrljajem i toplim osmijehom.

"Cilj akcije je da ukažemo na značaj seoske žene i njen veliki doprinos društvu, jer iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te opstanku svojih porodica, njihova uloga nije dovoljno promovisana. Ovim događajem šaljemo poruku najmlađoj populaciji da je konzumiranje  zdrave domaće hrane,  uz rekreaciju u prirodi, jedna od bitnih stvari u životu svake osobe. Spojivši u jednu lijepu priču  pješačenje, posjetu proizvođačima organske hrane i konzumiranje iste  promovisali smo zdrave stilove života, što bi trebalo biti prioritet svakog", poručila je Ana Petrović, iz BK "Perun".

Podršku su im pružili ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i za ljudska i manjinska prava.

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine, tokom IV UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu, te se obilježava svake godine 15. oktobra.

Galerija