1.027 OSI na bjelopoljskom Birou rada

553 pregleda 0 komentar(a)
Predstavili rezultate istraživanja, Foto: Jadranka Ćetković
Predstavili rezultate istraživanja, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 15.10.2019. 13:21h

Na evideniciji Biroa rada Bijelo Polje nalazi se 1.027 osoba sa invaliditetom (OSI), od čega su skoro 60 odsto žene, a u prethodne dvije godine 136 OSI je zaposleno preko subvencija zarada poslodavcu. To su rezultati istraživanja NVO "Brain", koja je juče predstavila projetak “Prevencijom i sistematskim tretmanom do smanjenja broja oboljelih od moždanog udara”.

Predsjednik te NVO Ranko Mešter je objasnio da su među ispitanicima OSI više od 61 odsto osobe koje imaju više od 46 godina.

“Petina ispitanika ima od 36 do 45, 15 odsto od 26 do 35 i četiri odsto od 15 do 25 godina. Sedamdeset jedan odsto ispitanika je član nekog udruženja, a kada je u pitanju vrsta invaliditeta najviše je onih sa tjelesnim oštećenjem 63 odsto , a najmanje sa mentalnim, 6 odsto. Šezdeset odsto ispitanika invaliditet je steklo, dok je trećina ispitanika ima urođeni invaliditet, a sedam odsto njih otpada na invalide rada. Polovina ispitanika koristi pomagala, a isti procenat je nezaposlenih. Diskriminaciju prema njima prepoznaje njih 82 odsto, a 76 odsto je nekada doživjelo neki vid diskriminacije. Nažalost, 82 odsto njih nije ništa preduzelo po tom pitanju. Sedamdeset dva odsto ispitanika koristi benefite usuga OSI”, kazao je Mešter.

Predstavnica NVO Biljana Mešter je kazala da iz Fonda zdravstva nisu stigli odgovori na pitanja o broju OSI koji su koristili specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju, imena onih kojima su odobrena ortopedska I druga pomagala, jer nemaju odvojenu bazu podataka.

“Starije osobe sa težim invaliditetom nemaju pravo na pratioca prilikom korišćenja prava na liječenju u centru Igalo. U dnevnom centru "Tisa" ima 24 korisnika, a kapacitet je 30 lica”, kazala je ona, dodajući da je "Tisa" prepoznata kao dobar primjer modela saradnje institucija i NVO.

Napomenuo je da će kroz projekat pored istraživanja o diskriminaciji, biti održana tribina o zakonodavnom okviru za OSI, predavanja o zdravim stilovima života u srednjim školama, a u narednom periodu radiće i mobilni tim za fizioterapeutski i logopedski tretman, a uslijediće i pruženje psihološkog osnaživanja OSI I njihovih porodica.

On je podsjetio da su ciljevi udruženja”BRAIN” preventiva od dobijanja moždanog udara, edukativna predavanja, pomoć licima koja su preživjela moždani udar, reahabilitacija i brzi povratak u normalne tokove života.

Udruženje broji oko 50 članova. Projekat koji je predstavljen u hotelu "Franca", realizovan je zahvaljujući podršci Opštine Bijelo Polje, Udruženju za podršku OSI i Samiru Guberiniću, kao i koaliciji „Savez“, koja je pomogla istraživanje među osobama sa invaliditetom.

Bonus video: