U Institutu za bolesti djece počeli da rade najsloženije urološke operacije

Na sastanku sa zvaničnicima IBD-a dogovorena je edukacija crnogroskih mladih ljekara, specijalizanata i anesteziologa, kao i medicinskih sestara i instrumentara, u Great Ormond Street Hospital, gdje će imati priliku da uče od najboljih svjetskih stručnjaka
588 pregleda 0 komentar(a)
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

U Institutu za bolesti djece (IBD) počele su da se rade najsloženije urološke operacije, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Kako su kazali iz te zdrastvene ustanove, eminentni britanski stručnjak iz oblasti dječje urologije, profesor Imran Mushtaq , boravio je 10. i 11. oktobra u posjeti Odjeljenju za urologiju Dječje hirurške klinike (DHK) IBD-a, gdje je sa urološkim timom Instituta operisao tri pacijenta.

"Tom prilikom je po prvi put urađena laparoskopska nefrektomija retroperitonealnim pristupom, što je ujedno i prva operacija ovog tipa u regionu", navodi se u saopštenju.

Iz KCCG su dodali da je to minimalno invazivna hirurška metoda odstranjivanja bubrega uz pomoć specijalnih hirurških i endoskopskih instrumenata koji imaju video kameru na svom vrhu i koji se u trbuh uvode kroz male rezove.

Na sastanku sa zvaničnicima IBD-a dogovorena je edukacija crnogroskih mladih ljekara, specijalizanata i anesteziologa, kao i medicinskih sestara i instrumentara, u Great Ormond Street Hospital, gdje će imati priliku da uče od najboljih svjetskih stručnjaka.

"Zahvaljujući saradnji sa profesorom Mushtaqom, najmlađi pacijenti Dječje hirurške klinike liječe se najsavremenijim metodama, a oni sa najtežim stanjima više se ne moraju upućivati u inostrane zdravstvene centre", kazali su iz KCCG.

Načelnica Odjeljenja dječije urologije DHK, Irena Marić, kazala je zahvaljujući toj saradnji pacijenti dobijaju najbolje liječenje i za najteža stanja ne odlaze u inostranstvo.

"Naš tim ima priliku da uči od najboljih svjetskih stručnjaka, a nije zanemarljivo da je ovakav vid saradnje ekonomski isplativ za naš zdravstveni sistem", istakla je Marić.